Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spridningen av zikaviruset ”internationellt nödläge”

Margaret Chan, generalsekreterare för Världshälsoorganisationen, WHO.
Margaret Chan, generalsekreterare för Världshälsoorganisationen, WHO. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Världshälsoorganisationen WHO klassar nu smittspridningen av det fruktade zikaviruset som ett internationellt nödläge. ”Det är uppenbart att allvarlighetsgraden har höjts”, säger Peter Reinebo, verksamhetschef vid Svenska olympiska kommittén.

Världshälsoorganisationen anser att smittspridningen är så allvarlig att det krävs en internationellt samordnad insats, skriver den på sin webbplats.

Tidigare på dagen uppgav Brasiliens hälsominister Marcelo Castro att zikavirusepidemin i Brasilien är värre än man tidigare befarat. Fler än 80 procent av dem som smittats har inga symtom, sade Castro i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. Övriga drabbas av något som liknar influensa.

Lokala myndigheter kommer att från och med nästa vecka tvingas lämna obligatoriska rapporter om zikaviruset. Under februari månad kommer hälsovårdsmyndigheterna att distribuera ett test som kan upptäcka om en person har smittats till resten av landet.

Brasilien har också beslutat att förbjuda blodtransfusioner från personer som smittats med viruset.

Under fredagen diskuterade Brasiliens president Dilma Rousseff hur man ska bekämpa spridningen av viruset med USA:s president Barack Obama, skriver den brasilianska tidningen O’Globo. De båda kom då överens om att tillsätta en grupp som ska utveckla ett vaccin mot zika.

USA har sedan tidigare utfärdat varningar för resor till 22 länder i Nord- och Sydamerika samt Kap Verde i Afrika och Samoa i Oceanien. Svenska UD har inte utfärdat någon liknande varning.

– Vi avråder inte gravida eller andra från att resa men Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att söka råd inför en resa till vissa länder och UD vill att resenärer håller sig informerade via Folkhälsomyndigheten. Man ska också titta på ambassadens reseinformation, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst till DN.

Efter beskedet lade USA till Samoa, Curacao, Nicaragua och Costa Rica till de länder som man varnar för att resa till.  Costa Rica är ett land dit många svenskar reser.

Tidigare i veckan beskrev Förenta Nationerna virusets spridning som ”explosiv” och räknade med att omkring 4 miljoner i Amerika kan komma att smittas.

Svenska olympiska kommittén, SOK, följer utvecklingen kring virusets spridning noggrant eftersom sommarens Olympiska spel äger rum i Brasilien:

– Det är uppenbart att allvarlighetsgraden har höjts och vi kommer att diskutera läget under de närmaste dagarna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef vid SOK.

I fredags kom IOC med en rekommendation som sa att kvinnor som är gravida eller inte vet om de är det inte ska åka till Brasilien. Enligt Reinebo kommer SOK att följa de rekommendationer som Internationella olympiska kommttén och de svenska smittskyddsmyndigheterna utfärdar.

– Det som ligger närmast för oss är att kontakta de lag som är på väg för kval eller träning, som simhopp, som har ett OS-kval i Rio under andra halvan av februari men också golf och segling, under mars då de har träning, samt sportskytte, fäktning och gymnastik som har tävlingar i april.

Zikaviruset smittar inte från människa till människa, utan kan endast överföras genom myggor.

WHO har tidigare fått hård kritik för att man inte i tid satte in åtgärder när den senaste ebolaepidemin drabbade delar av Afrika. Då dog fler än 11.000 människor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.