Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sri-lanka-har-utlyst-nationellt-utegangsforbud-efter-nya-oroligheter/

Världen

Sri Lanka har utlyst nationellt utegångsförbud efter nya oroligheter

Foto: Lakruwan Wanniarachchi/AFP

Efter antimuslimska upplopp har Sri Lanka infört ett nationellt utegångsförbud nattetid, rapporterar Reuters.

Flera sociala medietjänster har tillfälligt blockerats i landet.

Rätta artikel

Sedan i söndags har antimuslimska upplopp spridit sig på olika håll i Sri Lanka.

Upploppsmakare har angripit moskéer och muslimska affärslokaler i nya religiösa spänningar som kommit efter terrordåden mot kyrkor och hotell den 21 april då 258 personer dog.

– När folksamlingar försökte attackera moskéer sköt vi i luften och använde tårgas för att skingra dem, berättar en polis som vill vara anonym enligt TT.

En 42-årig man fördes på måndagen med stickskador till sjukhus men avled, uppger Reuters.

Sri Lanka har utlyst ett nationellt utegångsförbud mellan klockan 21 och 04 för att förhindra att våldet sprider sig. Utegångsförbudet gäller enligt polisen tills vidare i den nordvästra provinsen och till tisdag morgon i resten av landet, rapporterar AP och AFP

Konflikter mellan kristna och muslimer har bland annat förekommit i Negombo, en av de platser som drabbades av terrordåden i april.

Flera sociala medietjänster har tillfälligt blockerats i Sri Lanka. Enligt regeringen handlar det om att förhindra att våldet sprider sig via sociala medier.

– Sociala medier blockeras igen som en tillfällig åtgärd för att upprätthålla freden i landet, säger Nalaka Kaluwewa, generaldirektör för den offentliga informationsavdelningen, till Reuters.

I söndags öppnades också de katolska kyrkor som varit stängda sedan bombdåden. Tungt beväpnad polis bevakade kyrkorna och alla besökare kroppsvisiterades och krävdes på legitimation. 

Samtliga personer som misstänks för anstiftan eller direkt koppling till dåden har gripits eller är döda, har lankesisk polis tidigare uppgett. Terrorsekten IS har tagit på sig attackerna, som två lokala extremistgrupper misstänks ligga bakom. 

Läs mer: Sri Lanka: Ingen fara för nya attacker 

Läs mer: Sri Lanka utvisar muslimska predikanter