Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sri-lanka-infor-forbud-mot-slojor/

Världen

Varning för ny våg av attacker i Sri Lanka

Soldater vaktar en kyrka veckan efter attackerna. Foto: Jewel Samad/AFP

Myndigheterna i Sri Lanka varnade på måndagen för att en våg av nya attacker kan vara på gång, av militanta islamister som förklär sig i uniform. Samtidigt införde landet ett förbud för all slags ansiktsmaskering som kan dölja en persons identitet.

Rätta artikel

Det är i ett brev till parlamentariker i Sri Lanka som chefen för en enhet inom polisen, MSD, larmar om en överhängande risk för nya terrordåd, mot fem mål.

Enligt informationen, som bekräftats för Reuters av personer som mottagit brevet, misstänks islamister försöka slå till genom att förklä sig till soldater, och i varningen framgår det också att man misstänker att en skåpbil kommer att användas. 

– Vi har blivit informerade om detta av MSD, bekräftar hälsoministern Rajitha Senaratne.

Sri Lanka har höjt säkerheten och gripit tiotals misstänkta i olika räder sedan terrordådet på påskdagen.

Myndigheterna misstänker två lokala islamistiska organisationer för att ha utfört de samordnade sprängningarna, med hjälp av ett internationellt nätverk. 

Terrorsekten IS har tagit på sig dådet. 

På måndagen infördes i Sri Lanka ett förbud mot all slags ansiktsmaskering som kan dölja en persons identitet.

Muslimska kvinnor kommer inte längre att få dölja ansiktet efter införandet av lagen. 

I Sri Lanka råder undantagstillstånd efter sprängningarna av kyrkor och hotell på påskdagen, och den nya lagen är en ”nödlag” som beslutats av presidenten Maithripala Sirisen, skriver AP. 

Förbudet införs efter att regeringen för en tid sedan i ett sammanträde föreslagit åtgärden, men skjutit upp beslutet till dess man hunnit rådgöra med islamiska ledare.

I påskdagens terrordåd dödades över 250 människor i Sri Lanka. Myndigheterna har dock även tidigare varnat för att det finns ytterligare militanta extremister på fri fot.