Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sri-lanka-ingen-fara-for-nya-attacker/

Världen

Sri Lanka: Ingen fara för nya attacker

En lankesisk soldat på vakt utanför en kyrka i huvudstaden Colombo efter attackerna. Foto: Eranga Jayawardena/AP

Faran för fler jihadistiska attacker i Sri Lanka är nu borta och underrättelse- och säkerhetsorganen har slagit sönder det mesta av det nätverk som kopplats till de blodiga attackerna i påskhelgen, säger landets arméchef.

Samtidigt har de lankesiska myndigheterna beordrat en dna-analys av kroppen efter den man som misstänks ha planerat attackerna.

Rätta artikel

Myndigheterna i Sri Lanka har pekat ut en 34-årig pastor från nordöstra delen av landet som mannen bakom attackerna den 21 april. Zahran Hashim ska ha attackerat Shangri-La-hotellet i Colombo och där ha sprängde sig själv och andra till döds.

Men några tvivlar. En kort film från en övervakningskamera, placerad i en hiss på hotellet, har inte övertygat en handfull invånare i Hashims hemby, skriver nyhetsbyrån Reuters. Hashim hade försvunnit från byn några månader före attackerna.

På fredagen meddelade myndigheterna att man kommer att dna-testa det man anser vara Hashims svårt sargade kropp för att sedan jämföra resultatet med hans dotters.

Den lankesiska underrättelsetjänsten säger till Rueters att man redan är säker på att det rör sig om rätt person, detta genom ansiktsigenkänning, men att man nu väljer att genomföra dna-testet för att skingra alla tvivel.

Enligt landets arméchef Mahesh Senanayake har utredarna lyckats fastslå att förövarna hade kopplingar till terrorgruppen IS, men de försöker ännu ta reda på hur djupgående dessa band var.

– Det finns en internationell länk, så vi arbetar längs de trådarna, säger Mahesh Senanayake.

– Det finns definitivt en IS-länk. Det innebär inte att det var en direkt IS-attack. Men vi försöker fastställa hur djup den är för att kunna planera våra (militära) operationer, fortsätter han.

Mahesh Senanayake säger att han tror att landet kan återgå till det normala inom ett par dagar, och att militären då kan dras tillbaka från gatorna.

Tidigare har de lankesiska myndigheterna flera gånger varnat för att fler attacker kan komma mot kristna och västerländska mål.

Minst 257 människor dödades i attackerna mot kyrkor och hotell, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.