Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sri Lanka ska hänga narkotikalangare igen

Sedan 1976 har ingen brottsling avrättats i Sri Lanka. Men i ett försöka att upprepa Filippinernas ”succé” i kriget mot drogerna ska landet nu börja avrätta dömda narkotikabrottslingar, meddelar president Maithripala Sirisena. Även militären i Sri Lanka sättas in mot den drogrelaterade brottsligheten.

– Vi har fått veta att Filippinerna varit framgångsrika i att använda armén för att hantera det här problemet. Vi vill ha samma succé här.

I över 40 år har dödsdomar omvandlats till livstidsstraff i Sri Lanka. Men nu krävs tuffare tag, menar president Sirisena. Han nämner ett fall där en dömd narkotikasmugglare importerat droger även efter att denne satt bakom lås och bom.

– Från och med nu ska vi börja hänga narkotikabrottslingar.

Sedan Filippinernas president Rodrigo Duterte inledde sitt krig mot droger 2016 har 4.100 personer dödats, enligt officiella siffror. Människorättsgrupper hävdar dock att den verkliga siffran egentligen är tre gånger så hög.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.