Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sri-lanka-skakas-av-valdsvag-mot-muslimer-efter-terrordadet/

Världen

Sri Lanka skakas av våldsvåg mot muslimer efter terrordådet

Muslimer i Sri Lanka ber vid moskén Jumha efter att den vandaliserats. Foto: Lakruwan Wanniarachchi/AFP

Terrordådet i Sri Lanka på påskdagen har utlöst en våg av våldsamma attacker mot landets muslimer. Läget är så spänt att myndigheterna har infört utegångsförbud.

Rätta artikel

Det var på påskdagen som självmordsattacker mot tre kyrkor och tre lyxhotell dödade över 250 personer i Sri Lanka. Bakom attackerna låg radikala muslimska grupper, men även terrororganisationen IS har ställt sig bakom dådet.  

Sedan dess har den muslimska befolkningen, runt 10 procent av invånarna i Sri Lanka, utsatts för en rad våldsdåd. Stora gäng har dragit igenom städer och attackerat moskéer, bränt koranen och vandaliserat affärer ägda av muslimer. Våldet har gått så långt att en man höggs till döds i måndags när en grupp buddhister, som utgör majoriteten av invånarna i Sri Lanka, gick till attack mot ett muslimskt område i den nordvästra delen av landet.  

Etniska konflikter är inget nytt i Sri Lanka. Landet plågades under flera årtionden av ett inbördeskrig där de tamilska tigrarna stred för en oberoende stat. Konflikten uppskattas ha tagit runt 100 000 liv innan den upphörde för tio år sedan. Efter det har relativt lugn rått och Sri Lanka har blivit en populär destination för turister. Såren från ett långt trauma började läka. Så kom terrorattacken och nu finns en oro för att etniska strider återigen ska störa landets utveckling. 

– Landet försöker gå framåt efter en traumatisk period med en etnisk våldsam konflikt, men dessa attacker knuffar Sri Lanka bakåt. Om adekvata åtgärder mot den senaste tidens våld inte sätts in kan det eskalera ytterligare, varnar FN:s Adama Dieng, ansvarig för att motverka folkmord, i ett uttalande. 

I veckan har våldet trappats upp och myndigheterna har infört utegångsförbud på nätterna. 

En affärsman berättar för BBC att hans fabrik vandaliserades och brändes ned av 200 upprorsmakare som bröt sig in. Han säger att det muslimska samfundet nu lever i skräck och efterlyser att regeringen i landet tar itu med våldet.

– Vi är rädda att Sri Lanka kommer ändras till något vi inte längre känner igen, säger mannen till BBC.

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinge har manat till lugn och varnat för att oroligheterna försvårar utredningen av påskdagens attacker. I ett försök att dämpa ryktesspridning och oro har myndigheterna stängt ner sociala medieplattformar som Facebook och Whatsapp. 

Läs mer: En del av Sri Lankas terrorister levde lyxliv