Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stadig-ledning-for-biden-och-trumps-presstraffar-oroar-republikaner/

Världen

Stadig ledning för Biden och Trumps pressträffar oroar republikaner

00:49. Donald Trump sa under en pressträff att det nya coronaviruset kan bekämpas med injektioner eller med ultraviolett ljus och kraftigt ljus.

Donald Trump odlar en image av sig själv som oövervinnlig politiker inför höstens val. Men den bilden har fått sig en törn. Opinionsmätningarna visar en ledning för demokraten Joe Biden.

Allt fler republikaner i Washington oroar sig nu över att presidentens hantering av coronapandemin skadat partiets anseende. Men kommer folk att kunna rösta över huvudtaget i november?

USA-valet 2020

”Keep America Great” står det på tusentals av de kepsar som Donald Trump producerat för sin andra presidentkampanj. Det var ett självklart budskap när Trump lanserade sin kampanj för att bli omvald i juni förra sommaren. Men det klingar inte lika naturligt i coronapandemins USA. Mer än 69.000 amerikaner har dött, den amerikanska ekonomin har kollapsat och över 30 miljoner amerikaner beräknas vara arbetslösa inom ett par veckor. USA:s bnp sjönk med nästan 5 procent under det första kvartalet. 

Joe Biden och Donald Trump.
Joe Biden och Donald Trump. Foto: Matt Rourke/AP, Patrick Semansky/AP

Själv får Trump allt mer kritik från de närmaste rådgivarna för hanteringen av pandemin och de regelbundna presskonferenserna som präglats av kontroversiella påståenden.

Opinionsmätningarna inför presidentvalet har konsekvent visat en ledning för Joe Biden. Den tidigare vicepresidenten har haft övertaget i samtliga mätningar mot Trump sedan han inledde sin valkampanj förra året. Men under april har Biden utökat sin ledning i de viktigaste delstaterna, som Pennsylvania, Wisconsin, Michigan och Florida. 

Det har skapat oro inte bara bland Trumps kampanjledning, utan även bland andra republikaner, som fruktar att presidenten riskerar att skada partiets chanser att behålla en majoritet i senaten.

Men framför allt har Donald Trumps image som en oövervinnlig politiker fått sig en törn.

– Om det blir ett presidentval som handlar om Trump kommer han förmodligen att förlora, säger den erfarna republikanske strategen Charlie Black till New York Times.

I fem år har Trump försökt odla bilden av sig själv som en hårdför affärsman och tuff politiker som är omöjlig att besegra. Men nu visar opinionsmätningarna inför höstens val att Trump är i tydligt underläge. I ett genomsnitt av mätningarna, sammanställt av Real Clear Politics, leder Biden mot Trump med drygt 5 procent. Trumps underläge är det största för en sittande president i USA sedan 1992, då George HW Bush förlorade valet mot Bill Clinton. 

När Donald Trumps valkampanj i förra veckan gjorde en rad interna opinionsmätningar fick de samma bistra resultat. Enligt Washington Post levererade Trump en rejäl utskällning till kampanjchefen Brad Parscale när han fick beskedet att han, om det vore val i dag, skulle förlora stort mot Biden.

Donald Trumps kampanjchef Brad Parscale.
Donald Trumps kampanjchef Brad Parscale. Foto: Chris Carlson/AP

Att detaljer från mötet med kampanjstaben läckt till nyhetsmedier tyder i sig på en oro bland Trumps kampanjstab, som uttryckt allt mer bekymmer över Trumps hantering av coronapandemin. Parscale har bland annat vädjat till Trump att sluta med de dagliga presskonferenserna, vilket han tillfälligt gjorde förra veckan.

Allt fler republikaner i Washington är även oroliga över att Trumps fallande popularitet kan skada partiet i kongressen. De senaste veckorna har opinionsmätningar visat ett klart övertag för Demokraternas kandidater i de viktigaste valen till senaten, i Arizona, Colorado, Maine och North Carolina. Även ekonomiskt har Demokraterna ett klart övertag, med nästan tre gånger mer pengar i kampanjdonationer, vilket i sig är ett tecken på att partiets väljare är engagerade inför valet.

– Jag har alltid trott att vi var favoriter för att behålla senaten. Men det kan jag inte säga med de senaste siffrorna, säger Charlie Black till New York Times.

Billy Piper, tidigare stabschef för Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell, säger att det politiska landskapet inför valet påminner om 2008, då Demokraterna gjorde sitt starkaste valresultat på ett halvt sekel.

Foto: Jim Watson/AFP

En opinionsmätning från Wall Street Journal visar även att det inte finns mycket svängrum för Trump när det gäller förmågan att övertyga nya väljare. 48 procent säger att de är ”säkra på” att de inte kommer att rösta på Trump, medan bara 34 procent säger att de är ”säkra på” att de kommer att rösta på honom.

– Hans främsta argument för att bli omvald har alltid varit den blomstrande ekonomin, men nu går vi mot en av de värsta ekonomiska svackorna vi sett under vår livstid. Desto viktigare är nog att Trump hanterat pandemin så katastrofalt att allt fler vill se en kompetent president och det tror jag kan skada honom allvarligt, säger statsvetaren Francis Fukuyama i en intervju med podcasten Sinica.

Trumps främsta argument för att bli omvald har alltid varit den blomstrande ekonomin, men nu går vi mot en av de värsta ekonomiska svackorna vi sett under vår livstid.

Ett kampanjpromemoria som nyligen läckte från Republikanernas nationella partikommitté visade att partiledningen inte längre uppmanar republikanska lokalpolitiker att nämna Trump vid namn i reklamfilmer inför höstens val, vilket också tyder på att de är oroade över presidentens anseende.

Efter det förra presidentvalet finns en utbredd skepsis mot opinionsmätningar. Men de bygger på missuppfattningen om att mätningarna slog rejält fel 2016. I själva verket var mätningarna då nära målet. I snitt förutsågs en nationell seger med drygt 3 procentenheter för Hillary Clinton, men hon vann nationellt med drygt 2 procentenheter. Att Trump ändå blev president beror på en statistiskt unik situation där han vann med ytterst knapp marginal i tre avgörande delstater, vilket gav honom en majoritet i elektorskollegiet, som avgör amerikanska presidentval. Ingen har tidigare blivit president med ett så svagt valresultat och det är osannolikt att samma sak upprepas i år.

Joe Biden kan dessutom peka på konkreta resultat i delstaterna som gav honom segern i primärvalet. I många av de viktigaste delstaterna, som Michigan och North Carolina, fick Biden betydligt fler röster än vad Donald Trump fick i Republikanernas primärval 2016. Det tyder på att den bristande entusiasmen för Biden som person redan vägts upp av en stark vilja att rösta bort Trump bland såväl demokrater som väljare utan partianknytning.

Doanld Trump och Hillary Clinton under en debatt 2016.
Doanld Trump och Hillary Clinton under en debatt 2016. Foto: Mark Ralston/AFP

Samtidigt har Donald Trumps fallande opinionsstöd lett till en rad förhastade prognoser om att hans dagar som president redan är räknade. Den konservativa debattören Peter Wehner, en frekvent Trumpkritiker, skriver i The Atlantic att ”Trumps tid som president redan är över”. David Frum, en annan konservativ Trumpkritiker, påstod nyligen att Trumps förtroendesiffror kan sjunka till 30 procent, från drygt 40 procent, under våren, i kölvattnet av coronapandemin. Det är av allt att döma rent önsketänkande från de så kallade ”Never Trump”-republikanerna, som i drygt fyra år har dödförklarat Trumps politiska framtid.

I själva verket finns det allt för många osäkra faktorer inför höstens val för att det ska gå att utropa Joe Biden till favorit, trots det historiska opinionsövertaget. Våren 2016 hade Hillary Clinton en klar ledning mot Trump, men hennes förtroendesiffror dalade snabbt efter oavbruten rapportering i nyhetsmedier om FBI:s undersökning av hennes privata e-postserver.

Demokraterna hoppas att Biden inte är lika sårbar för den sortens attacker. Efter tre decennier som nationellt känd politiker har han fortfarande positiva förtroendesiffror, det vill säga att det är något fler amerikaner som gillar Biden än som ogillar honom. 

Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Saul Loeb/AFP

Men det finns en rad andra mörka moln för Biden. Anklagelserna om sexuella trakasserier från en tidigare medarbetare på 1990-talet har redan splittrat USA:s vänster och väckt högljudda protester från de Bernie Sanders-anhängare som betraktar Biden som en otänkbar kandidat. Det kan mycket väl skada Bidens chanser att mobilisera unga och kvinnliga väljare i valets avgörande storstäder, som Philadelphia och Detroit. 

Den före detta republikanen Justin Amash, som länge varit en högljudd Trumpkritiker, kom nyligen med beskedet att han ställer upp som kandidat för det lilla Libertarianska partiet. Det kan betyda att republikaner som ogillar Trump nu röstar på Amash i stället för Biden, vilket kan göra det svårare för Biden att få de elektorsröster som krävs för att vinna valet. Att Biden inte kan driva någon traditionell kampanj under sommaren riskerar också att göra det svårare för demokraterna att skapa entusiasm och registrera nya väljare inför valet. 

Donald Trump kan i sin tur mycket väl komma ur coronapandemin som en politisk segrare. Sittande regeringar har ökat sitt stöd i många länder under våren, till synes oberoende av vilka åtgärder de faktiskt vidtagit. Trump lyckades med en smärre politisk kupp förra veckan, då han såg till att de 90 miljoner amerikanska hushåll som tilldelas kontantutbetalningar efter stimulansåtgärderna även får ett långt brev signerat av presidenten, där han framställer det som att pengarna är en gåva direkt från Vita huset. 

Miljontals amerikanska familjer har fått brev undertecknat presidenten.
Miljontals amerikanska familjer har fått brev undertecknat presidenten. Foto: Charles Krupa/AP

Inför höstens presidentval är det dessutom värt att ställa frågan om folk kommer att kunna rösta över huvudtaget. Det är mycket sannolikt att flera delstater inte kommer att ha traditionella vallokaler, på grund av pandemin. I en färsk undersökning från Pew Research säger 8 av 10 demokrater att de är oroade att pandemin kommer göra det svårare att rösta, eller förhindra själva presidentvalet från att äga rum. 

Bland amerikaner överlag säger två tredjedelar att pandemin kan göra det antingen ”väldigt mycket svårare”, eller ”lite svårare” att rösta.

Demokraterna försöker desperat åtgärda den växande oron över logistiken kring presidentvalet med reformer av röstlagar och förslag för att fler delstater ska göra det lättare att rösta, genom exempelvis poströster. Men Republikanerna och Donald Trump kämpar konsekvent emot detta. 

Den kris för amerikansk demokrati som många varnat för de senaste åren kan därmed bli akut verklighet i november.