Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stående ovationer för Merkel på valmöte

Foto: Jan Lewenhagen

PIRMASENS. Den som tror att Angela Merkel är på fallrepet har inte varit på valmöte i Pirmasens. Förbundskanslern besökte skomakarstaden på måndagskvällen och möttes av stående ovationer samtidigt som hon gisslade EU-ländernas oförmåga att hantera flyktingkrisen.

– Och då talar jag inte om Tyskland, sade hon.

Det är valrörelse i Tyskland. Om knappt två veckor går väljarna till val i tre delstater med sammanlagt 16 miljoner invånare – Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz. Kristdemokratiska CDU satsar på att behålla makten i Sachsen-Anhalt och ta tillbaka den i de andra två delstaterna.

Det betyder att Angela Merkel i dessa dagar inte bara kan vara förbundskansler och förhandla med övriga Europa om flyktingkrisen, hon måste också så ofta det går i sin egenskap av partiordförande också turnera i landet och hålla valtal.

Opinionssiffrorna är inte de bästa. Om det går illa i valen kommer det sannolikt att heta att det berodde på Merkels flyktingpolitik.

På måndagskvällen är hon i staden Pirmasens några mil från franska gränsen.

Mässhallen är proppfull redan en timme innan Merkel ska komma och i en angränsande sal kan de som inte fått plats följa händelserna på en storbildsskärm.

Den pensionerade lärarinnan Margret Nilles är här med två väninnor, de kallar sig ”intresserade väljare” om än inte aktiva i politiken – och Merkelbeundrare.

– Det är enormt vad hon arbetar, säger Margret Nilles.

– Fast vi måste få en övre gräns för flyktingarna, säger en av väninnorna.

– Eller kontingenter. Fast det är egentligen samma sak, säger den andra.

Pirmasens var en gång Tysklands skocentrum med massor av fabriker, nu finns bara någon enstaka kvar. Skorna tillverkas i länder där det är billigare.

Staden är nedgången, arbetslösheten är hög, framtidsperspektiven grumliga.

Pirmasens med runt 40.000 invånare har noga räknat tagit emot 526 flytkingar.

– Det är trevliga människor som inte gör något väsen av sig. Barnen går i skolan och de har integrerat sig bra, säger Margret Nilles.

– Fast det är väldigt många unga män också, säger den ena väninnan.

En häftig trumvirvel dundrar i högtalarna, musiken börjar pumpa på hög volym, alla ställer sig upp och någonstans i vimlet kommer Angela Merkel gående och hälsar på så många hon kan.

– Spännande, säger Margret Nilles med lysande ögon, jag har aldrig sett henne live förut.

De stående ovationerna fortsätter när Merkel kommit upp på scenen. Att döma av hennes läpprörelser säger hon till konferenciern att ”nu börjar vi”.

Med sig på scenen har Merkel toppkandidaten i Rheinland-Pfalz – den 43-åriga Julia Klöckner, dotter till en vinodlare och en av dem som då och då nämns som en möjlig efterträdare till Merkel. Fast först måste hon i så fall meritera sig som regeringschef i delstaten och visa vad hon går för.

Julia Klöckner har precis lagt ett förslag som enligt de flesta, inte alla, går stick i stäv med Angela Merkels strävan att få till stånd en gemensam europeisk lösning. Klöckner vill att Tyskland ska göra som Österrike och införa dagliga kontingenter.

Frågan är hur de två ska hantera denna oenighet inför våra ögon. Svaret blir förbluffande.

Klöckner nämner sitt förslag liksom i förbigående för att sedan snabbt övergå till en annan fråga. Merkel ignorerar förslaget fullständigt i sitt avslutande tal, nämner det över huvud taget inte.

Flyktingkrisen är en kris också för Angela Merkel. Hennes personliga opinionssiffror har störtdykt, en kraftig majoritet anser inte att regeringen har något grepp om flyktingfrågan och i helgen har Tyskland upprörts över nya angrepp mot flyktingar.

– Bland alla opinionsmätningar finns det en som berör mig särskilt och det är att 90 procent av alla tyskar ändå säger att de som drabbas av krig och förföljelser måste få ett skydd hos oss, säger hon och möts av ett kraftigt bifall.

Annars har retoriken förändrats under senhösten och vintern. I fokus står nu hur man kan minska antalet flyktingar som kommer till Europa och skicka hem dem som inte uppfyller asylkraven.

– Det kan i det enskilda fallet vara hårt, men det är nödvändigt för att kunna ge skydd åt de som behöver, förklarar förbundskanslern.

Merkel har ofta anklagats för att det är hon som fått hundratusentals människor att fly, att hon ska ha skickat välkomnande signaler över hela världen.

Merkel berättar istället om tillståndet i flyktinglägren runt om Syrien, hur FN tvingades sänka matransonerna från 30 till 13 dollar i månaden eftersom omvärlden inklusive Tyskland inte gav tillräckligt med pengar.

– Så började flyktingvågen, säger hon.

Hon berättar om Jordanien och Libanon som tagit emot en miljon respektive en och en halv miljon flyktingar, om Turkiets 2,5 miljoner flyktingar.

Hon jämför med Europa som med sina 500 miljoner invånare inte kan enas om flyktingpolitiken, om hur de vackra orden om ”värdegemenskap” blivit till intet när de prövats i praktiken.

Hon låter upprörd och fortsätter med att förklara varför hon kämpar så hårt för en europeisk lösning.

– EU:s styrka är att vi har en stor inre marknad där vi kan röra oss fritt, man kan bo i ett land och gå i skolan i ett annat, säger hon som exempel.

Åhörarna från Pirmasen vet vad hon talar om. Margret Nilles berättar att hon brukar åka över till Frankrike när hon vill äta lite extra god mat.

Uppe på scenen säger Angela Merkel att hon ofta får höra att Tyskland klarade sig bra även innan Schengen fanns.

– Då brukar jag svarar att det fanns ännu bättre gränskontroller före den tyska återföreningen.

Jämförelsen går hem. Alla vet att Merkel växte upp på andra sidan järnridån.

– Om vi vill behålla vårt välstånd måste vi behålla våra fördelar. Om vi ger upp de öppna gränserna blir de svåra att återställa, säger hon.

Åtskilliga tvivlar på att förbundskanslern någonsin får till stånd sin europeiska lösning.
Hon försöker lugna åhörarna med ett typiskt Merkeluttalande.

– Steg för steg kommer vi framåt, säger hon.

Margret Nillus är nöjd med vad hon hört.

– Man kan lita på Frau Merkel, säger hon.

Framför den provisoriska garderoben är det trängsel. Heiner Wölfling, egen företagare och aktiv i kommunalpolitiken på sin fritid, säger att för honom var jämförelsen med Europa och Syriens fattiga randstater höjdpunkten.

– 500 miljoner européer borde klara att ta hand om de flyktingar det handlar om, säger han.

Och Merkel, härdar hon ut?

– Mentalt och politiskt gör hon det utan tvekan. Jag är för ögonblicket mest orolig för hennes hälsa med tanke på hur mycket hon arbetar. Hon måste hålla sig frisk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.