Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/staende-ovationer-for-ruth-bader-ginsburg/

Världen

Stående ovationer för Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg. Foto: USA TODAY Network

Amerikanska domaren Ruth Bader Ginsburg möttes av stående ovationer i Stockholm när hon på måndagen tilldelades stiftelsen Gilel Storchs pris för sitt arbete för kvinnors och minoriteters rättigheter. 

Rätta artikel

I början var av sin karriär var hon som kvinna inte välkommen i juridikens värld. Nu hyllas hon i hela världen. Legend, ikon, juridikens rockstjärna är epitet som numera följer Ruth Bader Ginsburg. På måndagen tog hon emot pris i den svensk-lettiska företagaren Gilel Storchs namn. Förutom att vara engagerad i näringslivet var Gilel Storch även aktiv för att rädda judar undan Förintelsen. 

– Låt oss i Gilel Storchs namn övervinna ondskan i världen, sade Ruth Bader Ginsburg.

Från scenen i Konserthusets Grünewaldsal berättade Ruth Bader Ginsburg om hur svårt det var som kvinna att ens få jobb i början av karriären. Sedan dess har mycket hänt och Ruth Bader Ginsburg har som andra kvinnan någonsin i Högsta domstolen i USA spelat en avgörande roll för mer jämlikhet. Ruth Bader Ginsburgs råd till unga jurister är att inte bara tänka på pengar. 

– Om du bara studerar för att få en bra lön blir du som en rörmokare, du är professionell men gör ingen skillnad. Den som vill få tillfredställelse i sitt jobb bör även göra saker som man inte får betalt för. 

Läs mer: Tiden i Sverige avgörande för Ruth Bader Ginsburgs kamp