Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stalarbetare-tog-kontroll-over-mariupol/

VÄRLDEN

Stålarbetare tog kontroll över Mariupol

Arbetare i Mariupol bryter igenom barrikaderna till stadshuset i Mariupol med hjälp av en grävskopa.
Arbetare i Mariupol bryter igenom barrikaderna till stadshuset i Mariupol med hjälp av en grävskopa. Bild: Reuters

Den Kievvänlige stålmagnaten Rinat Akhmetov har uppmanat sina anställda att patrullera gatorna i flera östukrainska städer. Nu uppges arbetarna i Mariupol ha tagit över kontrollen från de ryssvänliga separatisterna.

Sent på torsdagen hade gruv- och stålarbetare i minst fem städer i östra Ukraina anslutit sig till polisens patrullering. De var klädda i bara skyddskläder och hjälmar.

Enligt New York Times hävdade arbetarna att de var opolitiska och menade att de bara ville återställa ordningen i städerna. Grävmaskiner och lastbilar tog sig igenom avspärrningarna som separatisterna hade satt upp i Mariupol och under torsdagen syntes få separatister till i staden.

Tusentals stålarbetare ska ha anslutit sig till patrulleringen.

– Vi måste få ordning i staden. Människor organiserar sig själva, det är så det fungerar, sade stålarbetaren Aleksej Gorlov till New York Times.

Men frågan är hur frivillig patrulleringen verkligen är.

Alla arbetarna är anställda av ståljätten Metinvest och gruvföretaget DTEK, som ägs av Ukrainas rikaste man Rinat Akhmetov. Magnaten är trogen Kievregeringen och har uppmanat sina anställda att ta över staden. I ett uttalande på onsdagen bad Akhmetov att Donetsk skulle stanna kvar i Ukraina, och hävdade att självständighet eller en anslutning till Ryssland skulle sluta i ekonomisk katastrof, uppger AP.

Yuri Ryzhenkov, som är vd för Metinvest, berättar för New York Times att ledningen ska ha sagt till arbetarna att en seger för separatisterna skulle kunna sätta stopp för exporten till Europa, vilket skulle vara förödande för både fabriken och staden.

– Det viktigaste ni har är stålfabriken. Om ni har stålfabriken har ni jobb, löner och stabilitet för era familjer.

Enligt Metinvest har en av ledarna för den utropade Donetskrepubliken kommit överens med stålföretaget och den lokala polisen om att förbättra säkerheten i Mariupol samt om att utrymma separatistkontrollerade byggnader.

Ståljätten meddelar att kol- och stålarbetarna som deltar i patrulleringen snart kommer att vara uniformerade. Företaget säger också att man ska utöka patrulleringen till fler städer i Donetskregionen om den visar sig vara framgångsrik, dock inte i Slovjansk där man inte har några anläggningar.