Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 02:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stangda-granser-ger-stora-konsekvenser-for-oresundspendlarna/

VÄRLDEN

Stängda gränser ger stora konsekvenser för Öresundspendlarna

Pendlare på väg till Köpenhamn har fått stiga av tåget på Kastrup och väntar på att få gå på igen. Dansk militär har kallats in för att bistå polisen.
Pendlare på väg till Köpenhamn har fått stiga av tåget på Kastrup och väntar på att få gå på igen. Dansk militär har kallats in för att bistå polisen. Foto: Anders Hansson

MALMÖ/KÖPENHAMN. Färre avgångar och längre restid. För Öresundspendlarna får de stängda gränserna till Danmark stora konsekvenser.

Måndag morgon och inget är som vanligt på tågstationen Hyllie utanför Malmö. Normalt brukar tågen mot Danmark gå var tionde minut. Men sedan den danska gränsen mot Sverige stängdes för två dygn sedan har avgångarna minskat till ett tåg i timman.

Skånetrafiken har varnat för trängsel och längre restider. Men det är glest mellan de väntande resenärerna på perrongen.

Daniella Frejding från Trelleborg arbetar som flygplansrengörare på Kastrup och är ute i god tid, en timma tidigare än hon brukar.

Daniella Frejding från Trelleborg arbetar som flygplansrengörare på Kastrup och väntar på tåget på Hyllie station.
Daniella Frejding från Trelleborg arbetar som flygplansrengörare på Kastrup och väntar på tåget på Hyllie station. Foto: Anders Hansson

– Det är första arbetsdagen sedan gränsen stängde och ingen vet hur lång tid kontrollerna kommer att ta, eller vad man ska visa upp för att komma in. Jag har med mig lönespecifikationer i mobilen, men jag hoppas att det räcker med mitt id-kort, säger hon.

Coronaviruset har slagit hårt mot flygtrafiken. Redan för en vecka sedan gick Kastrups flygplatschef Thomas Woldbye ut i danska medier och sa att man inte ”sett något liknande sedan andra världskriget”, drygt en tredjedel av resenärerna hade försvunnit. Sedan dess har gränserna mot Sverige och Tyskland stängt, merparten av flygen till USA har ställts in och svenskar tillåts inte längre flyga härifrån.

– Hela flygindustrin påverkas, det är kris överallt. Hittills har vi bara fått höra att vi ska komma till jobbet som vanligt, men vår arbetsgivare ska komma med nya besked i dag. Efter det vet jag inte om jag har mitt jobb kvar, säger Daniella Frejding.

På perrongen står även dansk-svenska Emelie Jørgensen från Tygelsjö. Hon arbetar i en smyckesbutik på Ströget i Köpenhamn och är ytterligare en av de omkring 17.000 svenskar som reser över sundet varje dag. Nu har hon packat en rullväska full med kläder för en vecka.

Emelie Jørgensen arbetar på Ströget i Köpenhamn och reser vanligtvis över sundet varje dag.
Emelie Jørgensen arbetar på Ströget i Köpenhamn och reser vanligtvis över sundet varje dag. Foto: Anders Hansson

– Det blir för krångligt för mig att resa fram och tillbaka. Med kontrollerna behöver jag åka två timmar innan jag börjar jobba. Nu har jag bestämt mig för att stanna i Danmark och bo hos släktingar ett tag, säger hon.

När tåget rullar iväg från perrongen klockan 07.41 är det långt ifrån fullt.

På grund av den kraftigt begränsade kollektivtrafiken har Malmö stad tredubblat sin pendlarparkering till tusen platser i närheten av brofästet. Detta för att fler ska kunna samåka till Köpenhamn. Men liksom på Hyllies tågperrong är parkeringen i stort sett tom. Köbildningarna som det har varnats för på Öresundsbron är det inte heller mycket med.

– Det var lite mer trafik omkring klockan sju, men det var inte några stora köer, berättar en polisinspektör vid gränskontrollen på Pepparholmen, ön som alla trafikanter passerar på väg över bron. Här får svenskar som saknar giltiga skäl att resa in i Danmark vända tillbaka mot Sverige.

Trots kontrollerna var det inga köer på den danska sidan av Öresundbron på måndagsmorgonen.
Trots kontrollerna var det inga köer på den danska sidan av Öresundbron på måndagsmorgonen. Foto: Anders Hansson

För resenärer som kommer med tåg sker kontrollerna på Kastrup. Tidigare i helgen gav Köpenhamnspolisen beskedet att alla tåg från Sverige måste stanna och vända här. Nu har det kommit nya direktiv: tågen får fortsätta rulla ända in till centralstationen i Köpenhamn.

På Kastrup har det satts upp ett stängsel på perrong 2 – ett järnstaket likt det som sattes upp 2015 under den stora flyktingkrisen. På ena sidan beordras alla resenärer som kommer med tåget att kliva ut på perrongen.

Med tydlig hand och korta kommandon dirigerar en polis alla resenärer in i olika fållor. Danska medborgare i en, utländska i en annan.

”När jag lämnade jobbet i fredags hade jag inte en aning om det här, jag lämnade dator och allt. Nu tar jag nog med mig den hem”, suckar Maggie Åhlander som jobbar i Köpenhamn.
”När jag lämnade jobbet i fredags hade jag inte en aning om det här, jag lämnade dator och allt. Nu tar jag nog med mig den hem”, suckar Maggie Åhlander som jobbar i Köpenhamn. Foto: Anders Hansson

– Alltså, det här blir besvärligt, konstaterar svenska Maggie Åhlander när hon och en grupp andra svenskar likt vallade får föses mot det lilla vita tältet där kontrollerna görs.

Hon jobbar inne i Köpenhamn, på företaget som ska vara med och bygga Fehmarn Bält-tunneln mellan Danmark och Tyskland.

– När jag lämnade jobbet i fredags hade jag inte en aning om det här, jag lämnade dator och allt. Nu tar jag nog med mig den hem, suckar hon.

Jakob Søndergaard är vice polisinspektör och den som basar över id-kontrollerna. Han berättar att resenärer som godkänns får åka upp i avgångshallen för att sedan kliva på samma tåg igen för vidare färd in mot Köpenhamns hovedbanegård.

Vice Polisinspektör Jakob Søndergaard.
Vice Polisinspektör Jakob Søndergaard. Foto: Anders Hansson

– Den som inte har giltiga skäl att komma in hänvisar vi i stället till perrongen där tågen går tillbaka till Sverige.

Under söndagen handlade det om ett tjugotal resenärer, säger han.

– Det är såklart förfärligt tråkigt för svenskar som trott att de ska ut på ferie, och så får de bara vända om tillbaka till Sverige. Men de flesta visar stor förståelse.

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt