Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stängsel, kameror och poliser ska hålla flyktingar borta

Foto: Emilio Morenatti/AP

Fler poliser, stängsel och övervakningskameror ska användas för att hantera den stundtals kaotiska migrantsituationen vid tunneln mellan Frankrike och Storbritannien. Ländernas inrikesministrar sluter i dag ett avtal om utökade insatser och samarbete.

Länderna ska upprätta en gemensam ledningscentral nära infarten till kanaltunneln i den nordfranska staden Calais. Det är en del i överenskommelsen som den brittiska inrikesministern Theresa May och hennes franske kollega Bernard Cazeneuve ska underteckna vid lunchtid.

Under sommaren har Calais hamnat i fokus sedan migranter gjort ändlösa försök att ta sig till Storbritannien via tunneln under Engelska kanalen, med förhoppningen att börja ett nytt liv på andra sidan.

Omkring 3.000 människor från Afrika, Mellanöstern och Asien befinner sig i Calais, där de bor i tältläger med usla förhållanden. Varje natt försöker hundratals personer hoppa på lastbilar eller tåg, eller gå igenom den fem mil långa tunneln, med livet som insats.

Ledningscentralen ska ha befäl från båda länderna. Vidare innebär avtalet att fler franska polisenheter ska placeras vid tunneln och genomsökningarna av transporter ska utökas. Mer stängsel ska sättas upp utmed järnvägen, tillsammans med säkerhetskameror och strålkastare.

Kritiker menar att det här inte kommer att öka säkerheten för migranterna, snarare göra så att de tar ännu större risker.

En del av avtalet handlar också om humanitära insatser för att förbättra situationen för migranterna i Calais.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.