Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stark kritik mot turkiska attacker i Syrien

Den lilla strimma hopp om att nå ett eldupphör i Syrien som väcktes i München har minskat till ett minimum, sedan Turkiet i lördags började skjuta artillerield mot kurdiska mål i Syrien. Oron i omvärlden är stor.

”Frankrike är oroat över den kraftigt försämrade situationen i Alepporegionen och i norra Syrien. Vi kräver därför stopp av allt bombardemang – av regimen och dess allierade i hela området samt av de turkiska attackerna i de kurdiska zonerna”, skrev Frankrikes utrikesdepartement i uttalande efter att det stod klart att den turkiska beskjutningen fortsatte under söndagen.

Men den turkiska regeringen avser fortsätta attackerna. Det slog den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu fast i ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på söndagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är mot kurdiska styrkor runt staden Azaz som Turkiet har använt artillerield. Och enligt statliga turkiska medier har Turkiet även svarat på eldgivning från den syriska regimen mot en militärpostering i provinsen Hatay i södra Turkiet.

Den syriska regimen fördömer attackerna, enligt Syriens statliga nyhetsbyrå Sana, och uppmanar FN:s säkerhetsråd att stoppa ”den turkiska regimens brott”.

I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver det syriska utrikesdepartementet dessutom att ett hundratal beväpnade män och 12 fordon utrustade med tunga vapen rört sig över gränsen från Turkiet mot området kring Azaz.

Samtidigt uppmanar USA:s president Barack Obama Ryssland att sluta attackera den moderata syriska oppositionen.

I ett telefonsamtal på söndagen med sin ryske kollega Vladimir Putin ska Obama, enligt ett uttalande från Vita huset, bland annat ha betonat att hjälpsändningar måste få komma fram till belägrade områden.

”I synnerhet betonade president Obama vikten av att Ryssland nu spelar en konstruktiv roll genom att upphöra med flygattackerna mot moderata oppositionsstyrkor i Syrien”, skriver Vita huset i uttalandet.

Även Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond uppmanar Ryssland att sluta bomba moderata rebeller.

– Det finns en man på den här planeten som kan stoppa inbördeskriget genom att ringa ett telefonsamtal, och det är herr Putin, säger han till The Guardian.

I helgen kom stormakterna vid ett möte i München i Tyskland överens om en vapenvila i Syrien ska inledas inom en vecka. Men varken den syriska regimen eller oppositionen har skrivit under några avtal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.