Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stark-rysk-narvaro-i-ett-sonderbombat-syrien/

Världen

Stark rysk närvaro i ett sönderbombat Syrien

Barnen släntrar hem från skolan genom ruinerna i Aleppo. Kriget i Syrien har utplånat stora delar av staden, en av världens äldsta.

Landet går mot en bräcklig fred. Envåldshärskaren Bashar al-Assad ser ut att sitta kvar vid makten. Det hade aldrig skett utan militärinsatserna från Ryssland som nu stärker sin närvaro i regionen.

DN:s Anna-Lena Laurén har deltagit i en pressresa med den ryska armén i Syrien. 

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10
Foto: Khalil Ashawi/Reuters
Bild 2 av 10 I Alsayedah Mariam-skolan i västra Aleppo sjunger femåriga Mais Mawy och Yehya Youzgadli patriotiska visor för de utländska journalisterna, med Syriens flagga målade på kinderna.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 3 av 10 Rim Salloom är lärare på Al-Furqan-skolan i västra Aleppo. På grund av att de flesta skolor i Aleppo har stängt är skolan överbelastad. Vi gör vad vi kan för eleverna, säger hon.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 4 av 10 Över hela Aleppo har nya plakat med president Bashar al-Assad ställts upp. Det är segrarens historia som skrivs över en stad som al-Assad själv bombade.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 5 av 10
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 6 av 10 Den ryska militärbasen Khmeimim i västra Syrien är leasad på 49 år. Vid flygfältet har ett antal herrelösa hundar bosatt sig. De har blivit ett slags maskot för de ryska soldaterna.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 7 av 10 I Okeirbat, som tidigare hölls av IS, visar ryska armén upp en verkstad där IS byggde om stridsvagnar som hade tagits som krigsbyte av syriska armén. Flera av stridsvagnarna skulle proppas fulla med trotyl och användas av självmordsförare.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 8 av 10 Vi hittade verkstaden med hjälp av drönare. Det var spåren efter larvfötter som ledde oss hit, säger Aleksandr Lapin i IS:s stridsvagnsfabrik. Lapin är stabschef och leder de ryska trupperna i Syrien.
Foto: MARIA ANTONOVA
Bild 9 av 10 Ryska soldater delar ut konserver, mjöl och te utanför Homs. Plastpåsarna är prydda med ryska och syriska flaggan.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 10 av 10 Jag är glad över hjälpen, men det skulle behövas mycket mer, säger Najuf Steif, som precis har fått humanitär hjälp. Hon bor på ett område som kontrolleras av grupperingar ur Fria syriska armen, där matpriserna är höga.
Foto: Anna-Lena Laurén