Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/starka-reaktioner-efter-att-gorillan-harambe-skots-ihjal-pa-zoo/

VÄRLDEN

Starka reaktioner efter att gorillan Harambe sköts ihjäl på zoo

Foto: John Minchillo/AP

En gorilla sköts ihjäl på ett zoo i USA efter att en fyraårig pojke ramlat ner i djurets inhägnad. Detta har nu väckt starka reaktioner på sociala medier.

Natten mot söndagen, svensk tid, sköts gorillan Harambe ihjäl på Cincinnati zoo i den amerikanska delstaten Ohio. En fyraårig pojke hade fallit ned i djurets inhängnad och personalen fruktade för pojkens liv.

Innan Harambe sköts ihjäl ska gorillan ha släpat runt på den skrikande pojken i cirka tio minuter.

Händelsen har väckt starka känslor, och flera ifrågasätter om det verkligen var nödvändigt att skjuta ihjäl Harambe. På sociala medier, bland annat Twitter, diskuteras detta flitigt och flera tycker att gorillan inte borde ha dödats, skriver BBC.

Under hashtaggen #Justiceforharambe skyller vissa på föräldrarna, och tycker att de ska hållas ansvariga för att de inte haft bättre uppsikt över pojken. Fler än 60.000 personer har signerat en namninsamling där de kräver att föräldrarna ska ställas till svars för Harambes död.

Harambe föddes i fångenskap i Texas för 17 år sedan, och flyttade till Cincinnati zoo 2014, som en del av deras avelsprogram.