Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/starka-reaktioner-i-norge-efter-ari-behns-dodsfall/

Världen

Starka reaktioner i Norge efter Ari Behns dödsfall

Folk lägger ner ljus och blommor för att hedra nyss bortgångne Ari Behn. Foto: Fredrik Hagen

Ari Behns död har mottagits med chock och bestörtning i Norge. Dagen efter dödsbudet strömmar människor till för att lägga ner blommor och tända ljus vid Slottet i Oslo till hans minne. 

”Det är oändligt sorgligt att Ari Behn inte ville leva längre”, skriver Dagbladet. 

Sent på juldagskvällen kom beskedet att den norske författaren, konstnären och prinsessan Märtha Louises ex-man Ari Behn hade tagit sitt eget liv endast 47 år gammal. 

Nyheten om den oväntade bortgången har sedan dess inte bara dominerat i norska utan gav även eko i internationella medier, bland annat BBC och flera nyhetsbyråer.

Sociala medier har fyllts med kondoleanser och reaktioner från människor som uttrycker sin sorg över hans bortgång. Bland Ari Behns vänner kom dödsbudet som en chock.

– Jag känner bottenlös sorg över att ha mist min bästa vän och blodsbror Ari Behn i dag, skriver fotografen Per Heimly på Facebook. 

Även det norska kungahuset sörjer:

”Det är med stor sorg drottningen och jag har tagit emot budskapen om Ari Behns bortgång. Ari var en viktig del av vår familj i många år och vi bär med oss varma, goda minne av honom. [...) Vi sörjer över att våra barnbarn har mist sin kära pappa”, skriver kung Harald i ett uttalande. 

Läs mer: Prinsessan Märtha Louise: Jag hade ingen rätt att må dåligt

Ari Behn gjorde en av de brantaste klassresorna som Norge har sett när han gifte sig med prinsessan Märtha Louise 2002, men för norrmännen är han ändå mest känd som konstnär och författare. Samtidigt är det påfallande sällan han under sina tjugo år i offentligheten fick prata om det som upptog honom mest, nämligen litteratur, skriver Dagbladet

Brev, ljus och blommor utanför slottet i Norge. Foto: Fredrik Hagen

För norska folket började bekantskapen med Ari Behn redan 1999 när han tatuerade in tärningskastet 6 på överarmen efter succén med författardebuten. Därefter hade han en given plats i offentligheten och skapade ständigt rubriker. 

Han var en aktiv kulturpersonlighet och blev en centralfigur i det norska kulturlivet som ägnade sig åt att skriva både romaner och för teatern, men även design och måleri. Vänner beskriver honom som orädd, okonventionell och en person som inte alltid passade in i alla sammanhang. Det sistnämnda skapade problem som make till en prinsessa. 

Kungligheter förväntas vara politiskt neutrala och aldrig ta ställning, men Ari Behn hade svårt att passa in i mallen och fick bland annat kritik för att inte dölja sina sympatier för Arbeiderpartiet. Han var långt ifrån måttfull. I offentliga sammanhang omnämns han som sprudlande, direkt, full av beröm om den han pratade med, uppriktig, varm och genuint nyfiken. En gentleman. Men han var också teatralisk och fången i myten av bohemen, skriver Dagbladet. 

Ari Behns styrkor blev ofta missförstådda, och hans namn var synonymt med poserande och påfågel. Kanske blev priset för att bryta mot konventionerna till sist för högt. Hans senaste bok ”Inferno” som gavs ut i fjol är en stark uppgörelse med sig själv. I en intervju berättade Ari Behn att boken på ett brutalt vis skildrar hur han har känt sig på insidan den sista tiden, skriver NRK.

Ari Behn i ”Skavlan”-studion 2018. Foto: Karin Törnblom/TT, Karin Törnblom/TT

Intrycket av att vara en svårt plågad person visade sig även i dokumentären ”Ari och halva kungariket” som handlar om hans liv efter skilsmässan 2017. Äktenskapet med prinsessan Märtha Louise var kontroversiellt och Ari Behn har beskrivit det problematiska förhållandet i två böcker.

Efter skilsmässan flyttade Behn till en egen bostad i stadsdelen Lommedalen i Bærum utanför Oslo, där han bodde fram till sin död. 

Kyrkan i Bærum beslutade att hålla öppet på annandagen efter önskemål från boende i Lommedalen i samband med Ari Behns död.

– Det finns möjligheter att samlas och tända ljus både inne i och utanför kyrkan, säger prästen Elise Bjerkreim-Bentzen till NRK.

Flera hjälplinjer för psykisk ohälsa och självmord uppger också att de har fått ta emot extra många telefonsamtal efter Aris Behns plötsliga död, skriver norska medier. 

Jonas Thente: Ari Behn tecknade tidigt millenniets vilsna själar

Svenska kronprinsessparet: ”Vi kommer minnas Ari som den varma människa han var”