Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Starka reaktioner mot Trumps ”skithål”-uttalande

01:26. "Chockerande och rasistiska uttalanden av president Donald Trump" Hör OHCHR:s talesperson Rupert Colville under en presskonferens i Geneve.

Donald Trumps kommentar att vissa stater är ”skithålsländer” får kraftig kritik från många håll, inklusive FN:s organ för mänskliga rättigheter OHCHR. Trump själv förnekade på fredagen att han använt det ordvalet, även om han säger sig ha använt ett hårt språk.

– Det här är chockerande och skamliga kommentarer från USA:s president. Det finns inget annat ord man kan använda utöver ”rasistiskt”. Man kan inte avfärda hela länder som ”skithål” vars hela befolkningar är icke-vita och därmed inte välkomna, sade OHCHR:s talesperson Rupert Colville på en presskonferens i Genève på fredagen.

President Trump beklagade sig på torsdagen över att människor från Haiti, El Salvador och afrikanska länder söker sig till USA. Han kallade dem ”shithole countries” och det väckte mångas vrede, inte minst från demokratiskt och liberalt håll. Också inom det egna partiet och från konservativa nyhetsmedier kom kritik.

Läs mer: ”Vi borde inte ta hit folk från ’skithålsländer’”

Representanthusledamoten Mia Love, vars föräldrar föddes i Haiti, krävde en ursäkt från Trump och Tim Scott, Republikanernas enda mörkhyade senator, påpekade liksom flera andra senatorer att invandring är en del av USA:s fundament, både ideologiskt och historiskt. ”En del av det som gör USA så speciellt är att vi välkomnar världens bästa och smartaste, oavsett var de kommer från”, twittrade Orrin Hatch partiets ålderman i överhuset.

Konservativa Washington Examiner skriver i en ledare att uttalandet kommer att komplicera de pågående kongressförhandlingarna om migrationspolitiken. Inte minst för att det ger kritiker rätt i att anklaga Trump för att vara rasist, att hans uttalade önskemål om ”meritbaserad” invandring egentligen bara är en förskönande omskrivning för ”endast vita”.

Martin Gelin: Rasism bakom Trumps uttalande om ”skithål”

Washington Post, som avslöjade nyheten, konstaterar att kommentaren troligen kommer att fördömas runtom i världen och citerar Haitis ambassadör Paul G Altidors uttalande om att landet alltid stått USA mycket nära. Han hävdar att beskickningen omedelbart översvämmades av ursäktande mejl från amerikanska medborgare.

Vita huset har inte förnekat att presidenten yttrat de uppmärksammade orden, men på fredagen hävdade Trump själv att han inte sagt så, även om han använt ett hårt språk. Det värsta var ändå det blocköverskridande migrationspolitiska förslaget, enligt Trump,  som kallar det ett steg i fel riktning.

Senare inskärpte han på Twitter att han ”aldrig sagt något nedsättande om haitier” och skyller som så ofta förr på Demokraterna, att de skulle ha hittat på hans uttalanden under mötet där flera företrädare för bägge partierna var på plats varav ingen har gett sitt stöd till presidentens version. Trump har flera gånger förnekat uttalanden och twittermeddelanden, även när de finns dokumenterade, men tills vidare blir detta fall en fråga om ord mot ord.

”Din mun är det mest oanständiga skithålet i världen. Med vilken befogenhet uttalar du vem som är välkommen i USA och vem som inte är det. USA:s storhet bygger på mångfald, eller har du glömt din egen invandrarbakgrund, Donald?”, skriver Mexikos tidigare konservative president och Trumpkritikern Vicente Fox. Republikanska opininsanalytikern Frank Luntz upplyser sina följare om att 43 procent av alla invandrare från Afrika har kandidatexamen eller högre, 10 procentenheter högre än genomsnittet.

Från officiellt håll har afrikanska länder reagerat avvaktande, flera av dem omfattas av amerikanska biståndsprogram, men politiska kommentarer finns det gott om. ”Hur USA kunde välja en narcissistisk, rasistisk vit makt-person till president trotsar all logik. Afrika skickar kärlek och ljus till USA”, skriver kenyanska aktivisten Boniface Mwangi och många andra skickade hälsningar med vackra bilder från sina respektive ”skithålsländer”.

Migration har varit en av de mest centrala frågorna i Donald Trumps snart tre år långa politiska karriär och med sitt karakteristiskt trubbiga språkbruk har han många gånger blivit stämplad som rasist. Den senaste kommentaren fälldes under slutförhandlingarna kring en partiöverskridande kompromisslösning som ska tillgodose önskemål om att skärpa gränskontrollen och samtidigt skydda så kallade ”dreamers”, papperslösa personer som fötts i USA eller tagits dit som minderåriga.

– ”Dreamers” framtid borde inte användas som spelbricka för att förhandla fram de strängaste och mest restriktiva migrations- och säkerhetsbestämmelserna man kan tänka sig. Det handlar om människor, inte handelsvaror, sade OHCHR:s Rupert Colville som menar att Trumps ord är ”mer än bara vulgärt språk”.

– Detta öppnar portarna till mänsklighetens värsta sidor, det berättigar och uppmuntrar till rasism och främlingsfientlighet som skulle kunna splittra eller förstöra många människors liv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.