Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stärkt Orbán ska försvåra för ungrare som hjälper flyktingar

Ungerns premiärminister Viktor Orbáns storseger är en katastrof för oppositionen.
Ungerns premiärminister Viktor Orbáns storseger är en katastrof för oppositionen. Foto: ATTILA KISBENEDEK

Viktor Orbáns storseger i det ungerska valet innebär en katastrof för landets opposition och flera av oppositionspartiernas ledare avgår. Stärkt av segern tänker Orbán driva igenom ett ”Stoppa Soros-paket” som ska försvåra frivilligorganisationernas arbete i Ungern ännu mer.

Ungern vaknade på måndag morgon upp till ytterligare fyra år med Viktor Orbáns styre, och i huvudstaden Budapest verkade många förvånade över att regeringspartiet Fidesz vann så stort.

– Ja, segern blev större än jag trodde, och jag tycker inte riktigt om det. Orbán kan bli allt för självsäker, funderar 30-årige Mihály som säljer frukt och andra varor i en av butikerna i den vackra gamla marknaden i centrala Budapest.

– Det kändes som om oppositionen hade en chans, men de förstörde den, tycker Mihály.

Mihaly är orolig för att Viktor Orbans storseger ska göra honom alltför självsäker
Mihaly är orolig för att Viktor Orbans storseger ska göra honom alltför självsäker Foto: Annika Ström Melin

Viktor Orbáns framgång syns tydligt på den ungerska valmyndighetens karta över söndagens valresultat. Nästan hela landet är orange, regeringspartiet Fidesz färg. 

Kartan över Budapest innehåller en del andra färger: rött, grönt, blått och brunt. Oppositionens olika kandidater har lyckats vinna över regeringspartiets företrädare i 12 av huvudstadens 18 valdistrikt.

Ungern präglas med andra ord av den klyfta mellan stad och land som känns igen från andra europeiska länder. I mindre städer och på landsbygden får de nationalistiska parollerna betydligt starkare stöd än i storstäderna.  

Viktor Orbáns envetna kampanj mot migration, ”Bryssel, FN och George Soros”, som han uttrycker saken,  fick stort genomslag under valrörelsen och ligger enligt många som DN talar med på måndagen bakom Fidesz storseger. 

– Jag vill inte ha muslimer i Ungern, så jag är väldigt nöjd med valresultatet, säger en ung man som inte vill uppge sitt namn.

Är det frågan om migrationen som ledde till Orbáns storseger?

– Ja, det tror jag. Det finns säkert många bra muslimer, men jag känner mig rädd för att alla ska komma hit, förklarar 23-åringen.

En äldre dam som lyssnar på samtalet har också synpunkter.

– För mig känns det så skönt i dag. Jag har varit mycket orolig för att vi skulle få en regering som vill att Ungern ska tas över av migranterna, säger hon.

Trots framgången i vissa valdistrikt i Budapest innebar söndagens val en katastrof för oppositionen. Enbart högernationalistiska Jobbik gick framåt och det partiet är nu Ungerns nästa största. 

För Jobbiks partiledare var resultatet ändå en besvikelse och redan på söndagskvällen  meddelade Gábor Vona att han avgår. 

Jobbik gick till val på att få bort Fidesz från regeringsmakten. Partiet har fått omfattande ekonomiskt stöd av en tidigare vän till premiärministern som hoppade av Fidesz sedan han blivit en bitter motståndare till Orbán.  

Under senare år har Gábor Vona försökt tona ned Jobbiks högerextrema retorik och satsa på andra frågor än enbart invandringsmotstånd. När den strategin inte ledde till regeringsskifte hoppar Vona av.

Socialistpartiet MSZP:s ledare Gyula Molnár avgår också. Vänsterpartiet gjorde sitt sämsta val sedan 1990, då partiet som har sina rötter i det gamla ungerska kommunistpartiet sveptes halvt bort efter murens fall.

Det gröna partiet LMP fick också ett sämre resultat än väntat och en av partiets två ledare förklarade under valkvällen att han tänker lämna sitt uppdrag. 

Hur framtiden ter sig för vänsterpartiet DK, Demokratiska koalitionen, som leds av Ungerns tidigare premiärminister Ferenc Gyurcsány, är inte klart i skrivande stund.

Ledaren för DK, Demokratiska koalitionen, Ungerns tidigare premiärminister Ferenc Gyurcsány.
Ledaren för DK, Demokratiska koalitionen, Ungerns tidigare premiärminister Ferenc Gyurcsány. Foto: Annika Ström Melin

När DN träffade Gyurcsány på söndagseftermiddagen, innan vallokalerna har stängt, verkar han vara full av tillförsikt och förklarar att ”allt under tio procent” ska betraktas som ett misslyckande. Men DK fick bara drygt fem.

Några timmar innan valet avslutats förklarar Ferenc Gyurcsány för DN att han under valkampanjen har försökt undvika att gå i den ”fälla” som han anser att Viktor Orbán gillrat åt honom, och därför undvika att tala om migration.

– Regeringens propaganda mot migrationen har haft ett enormt genomslag och i dag säger 80 procent av ungrarna att de är rädda för migranter.

Sverige har lyfts fram som ett skräckexempel av regeringsstyrda ungerska medier, vilken betydelse har det haft?

– Ja, ert fantastiska land fick en speciell roll i denna kampanj, men jag har helt övertygad om att majoriteten av ungrarna samtidigt inte skulle vilja något annat än att leva som ni. Så det är mycket motsägelsefullt, tycker Gyurcsány. 

Men Ferenc Gyurcsánys försök att tala om skola, sjukvård och korruption i stället för migration ledde inte till någon framgång. 

Efter söndagens valtriumf kommer Viktor Orbán dessutom trappa upp kampen mot allt som anses vara kopplat till migration.

Redan på måndagen förklarade regeringspartiet Fidesz gruppledare i parlamentet att det som kallas ”stoppa Soros-paketet” inom kort ska behandlas av den nya folkvalda ungerska församlingen.

Lagförslagen innebär bland annat att ungerska organisationer som anses ”stöjda illegal migration” ska kunna straffas med höga skatter och andra påföljder.

Frivilligorganisationer vars intäkter till över hälften består av utländska bidrag ska tvingas betala 25 procents skatt på sådana inkomster.  Det ska också bli möjligt att stoppa ungerska medborgare som hjälper flyktingar inom ett visst avstånd från Ungerns gränser. 

Viktor Orbáns seger fick ett blandat mottagande i övriga EU. Med ett stärkt mandat på hemmaplan kan Orbán säkert känna råg i ryggen, också i EU. 

Varma lyckönskningar kom därför från Orbáns meningsfränder i bland annat Polen och Tjeckien. Franska Nationella frontens Marine Le Pen var också lycklig över att Ungern säger nej till ”massinvandringen som EU förespråkar”.

Från Tysklands Angela Merkels kontor kom en mer sammanbiten kommentar. 

Merkels parti CDU hör till EPP, den konservativa och kristdemokratiska partigrupp som också Orbáns Fidesz är en del av, men det är ingen hemlighet att Merkel ofta är kritisk mot sin ungerske kollega. 

Merkels talesperson förklarade på måndagen att Tysklands förbundskansler hoppas på fortsatt gott samarbete med Viktor Orbán, ”trots skilda uppfattningar”.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritiserar också valet i Ungern och skriver enligt nyhetsbyrån Reuters att ”hotfull och främlingsfientlig retorik, partiska medier och oklar finansiering av valkampanjer kvävde den politiska debatten”.     

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.