Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Statlig hatkampanj mot finansmannen Soros

Aktivister från oppositionen river ner affischerna på George Soros som ungerska myndigheter satt upp. Kampanjen fick hård kritik för att vara antisemitisk.
Aktivister från oppositionen river ner affischerna på George Soros som ungerska myndigheter satt upp. Kampanjen fick hård kritik för att vara antisemitisk. Other: Pablo Gorondi/APDN

Finansmannen George Soros anklagas för att vilja översvämma Ungern med flyktingar i en påkostad statlig kampanj som startar på måndagen. Samtidigt trappar EU-kommissionen upp sin kritik mot Budapest.

I brist på en trovärdig inhemsk opposition inför vårens val går premiärminister Viktor Orbán ännu en gång till attack mot George Soros, den 87-årige miljardären och filantropen som blivit fienden nummer ett för världens högernationalister.

Åtta miljoner formulär skickas nu ut till Ungerns samtliga hushåll, med en rad ”frågor” om vad som kallas för ”Sorosplanen”, som bland annat sägs gå ut på att tvinga Ungern att riva sina gränsstängsel, ta emot stora mängder flyktingar och betala dem motsvarande 300.000 kronor per person.

På tv har kampanjen redan varit igång i ett par veckor, och längs motorvägar flinar finansmannen från stora affischer med rubriken ”Låt inte Soros bli den som skrattar sist!”

Läs också: Ungern drar tillbaka ”antisemitisk” kampanj

George Soros är världens 29:e rikaste person och känd för att ha tjänat mycket pengar på att spekulera mot valutor, bland annat det brittiska pundet 1992. Sedan lång tid tillbaka skänker han stora summor till organisationer som främjar demokrati och mänskliga rättigheter, ofta med liberal inriktning.

Det är just detta som har gjort honom till ett spöke för anhängare till nationalister som Donald Trump, Vladimir Putin – och Orbán. I Ungern, landet där han föddes 1930, porträtteras han ofta som en man som styr världen i det fördolda.

– Vi är inte så stora och mäktiga som Soros, den amerikanske spekulanten som attackerar Ungern, sa den ungerske regeringschefen i våras till en grupp EU-parlamentariker.

De sju, ytterst ledande, frågorna på formuläret som nu delas ut till alla ungrare baseras i flera fall på rena lögner. Finansmannen har visserligen uttryckt stöd för EU-planen för att fördela flyktingar från Grekland och Italien på övriga medlemsländer, men det stämmer inte att han vill att EU ska ta emot en miljon flyktingar per år, att Ungern ska riva sitt gränsstängsel eller straffa brottsliga flyktingar mildare än ungrare.

George Soros.
George Soros. Foto: Olivier Hoslet/AP

Människorättsorganisationer kallar regeringens agerande för en ”hatkampanj” och vissa menar att det handlar om antisemitism. Ironiskt nog får den judiske Soros också skarp kritik i Israel för att han stöder palestiniers rättigheter.

Ungern har i flera omgångar fått hård kritik från EU-kommissionen, och i veckan hotade den att dra landet inför EU-domstolen. Kritiken nu handlar om en lag som diskriminerar utlandsfinansierade organisationer.

Tidigare har det handlat om Ungerns behandling av flyktingar, en fråga som Orbán ständigt återkommer till. Han har bland annat kallat muslimska invandrare ”ett gift” och ”terrorismens trojanska häst”.

Härom veckan uppmärksammade ungerska medier hur en hotellägare i byn Öcseny fick dödshot sedan han erbjudit flyktingfamiljer gratis boende. När Orbán ombads kommentera händelsen undvek han att fördöma våldet och tog i stället parti för dem som hotade hotellägaren:

– De gjorde helt rätt som uttryckte sin mening klart och tydligt.

Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz leder klart i opinionsmätningar med runt 55 procent. Tvåa är högerextrema Jobbik med cirka 25 procent. Vänsteroppositionen är nästan utraderad sedan Socialistpartiets ledare László Botka häromdagen meddelade sin avgång.

Nästa parlamentsval väntas äga rum i april 2018.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.