Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/statsministern-funderar-ska-island-flytta-vaster-ut/

Världen

Statsministern funderar: Ska Island flytta västerut?

Foto: Marcus Ericsson/TT

Island kan komma att ta ett steg västerut.

Just nu utreder en grupp under landets statsminister om landet ska byta tidszon från GMT till en timma efter.

Clas Svahn
Rätta artikel

I dag har Island samma tid som Storbritannien (GMT), alltså en timma efter Sverige. Men landets geografiska placering är egentligen betydligt längre västerut och borde ligga ytterligare en timma efter när det gäller tiden.

Diskussionen om vilken tidszon Island ska tillhöra kommer då och då upp i Island. Ny forskning visar att islänningarna sover för lite och landets hälsominister har nyligen varnat för att invånarna konsumerar betydligt mer sömnmedel än övriga länder i Norden. 

Den dåliga sömnen kan bero på att klockan på armen inte stämmer överens med hur solen faktiskt står på himlen.

Detta kan ge flera skadliga effekter på hälsan, skriver Iceland Review. Människors biologiska klocka störs vilket i sin tur kan orsaka depression och andra sjukdomar.

För att kompensera detta föreslår en arbetsgrupp som tillsatts av Islands statsminister Katrin Jakobsdóttir tre möjliga vägar:

1. Att behålla status quo men att utbilda befolkningen så att den förstår att det finns fördelar med att lägga sig lite tidigare.

2. Att ställa tillbaka klockan en timma, alltså att byta tidszon, vilket skulle kunna öka elevers prestationer i skolan och ge befolkningen i stort bättre hälsa.

3. Att behålla samma tid som nu men att låta skolor och arbetsplatser börja en timma senare på dagen.

Katrin Jakobsdóttir har lovat att ”sova på saken” men säger enligt tidningen att den forskning som visar att islänningar ofta har sömnproblem och att konsumtionen av sömnpiller är hög har påverkat henne.