Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trots allt, en självständig domstol

ANALYS. Ingen kan anklaga Oslo tingsrätt för att följa opinionen i Norge. När en av Norges mest hatade och föraktade personer nu har fått rätt emot norska staten är det självklart att protesterna blir kraftiga.

En domstol ska vara självständig och stå över tillfälliga opinioner. Var och en kan nog, i princip, tycka att det är en god ordning. Men när massmördaren Breivik nu får rätt, och staten får betala för en rättegång som många har tyckt är absurd så kan de principerna vara svåra att gilla.

Det är förståeligt om de som drabbats av Breiviks terrordåd är upprörda. Alla föräldrar till mördade ungdomar eller de som kom undan med livet i behåll men som får leva med minnena från bomberna i Oslo och morden på Utöya har nog inte mycket till övers för hur Breivik behandlas i fängelset.

Det är också för tidigt att säga om Oslo tingsrätts dom kommer att stå sig i högre instans.

Tills dess är det viktigt att minnas vad saken gäller. Breivik är dömd till det strängaste straffet som finns i Norge. Det straffet står kvar. Men precis som i Sverige är det inte meningen att fängelser och anstalter på egen hand ska spä göra straffet ännu hårdare.

Norska staten har också menat att de förhållanden som Breivik har på anstalt beror på att han anses vara en mycket farlig fånge, inte att han är en särskilt otäck person som förtjänar en hårdare behandling.

Det är till sist den frågan som ska avgöras slutgiltigt. Har Breivik fått sämre villkor i fängelset som en sorts hämnd för alla mord han begått? Eller går det att försvara upprepade kroppsundersökningar och annan behandling med att han är extra farlig?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.