Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sten-och-targas-vid-usas-ambassad-i-irak/

Världen

Sten och tårgas vid USA:s ambassad i Irak

Demonstranter utanför ambassaden på nyårsdagen. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP

För andra dagen i rad pågick på onsdagen våldsamheter utanför USA:s ambassad i Bagdad. Hundratals milismedlemmar och deras anhängare har kastat sten mot byggnaden. Säkerhetsstyrkor vid ambassaden svarade med tårgas.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har ställt in ett statsbesök i Ukraina på grund av oroligheterna vid ambassaden. 

TT-DN Text

För andra dagen i rad utspelade sig våldsamheter vid den amerikanska ambassaden i Bagdad.

På nyårsaftonen attackerade tusentals ilskna demonstranter ambassaden i en protest mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i söndags.

Proteströrelsen, som leds av en Iranstödd irakisk milis, har hållit sig kvar utanför ambassadens murar under natten och kräver att amerikanska styrkor lämnar landet. På onsdagsmorgonen drog sig demonstranter närmare ambassaden, tände eld på amerikanska flaggor och kastade sten mot byggnaden. De möttes av tårgas. Oroligheterna pågick under större delen av onsdagen. Först vid mörkrets antågande drog sig demonstranterna tillbaka från USA:s ambassad. 

Efter händelserna på nyårsafton flög USA snabbt in marinkårssoldater till ambassaden och fler soldater förbereds för att sättas in i området de närmaste dagarna. 750 soldater har lämnat Fort Bragg i USA, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon. Soldaterna har skickats till Kuwait och kommer sedan troligtvis att fortsätta till Irak, enligt AFP.s källor.

USA:s försvarsminister Mark Esper säger att insatsen är adekvat och sker i förebyggande syfte ”som svar på den förhöjda hotnivån mot amerikansk personal och verksamheter”.

Utöver de styrkor som redan skickats står ytterligare 4.000 soldater redo att åka, uppger källor för Reuters och AFP.

Bild 1 av 2 Irakiska soldater bevakar ambassaden på nyårsafton efter våldsamheterna.
Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP
Bild 2 av 2 Demonstranter utanför amerikanska ambassaden på nyårsafton.
Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken, och har varnat för vedergällning om någon amerikan dödas. Han säger sig däremot inte tro att det blir krig.

– Vill jag ha det? Nej, jag vill ha fred. Jag gillar fred. Och Iran borde vilja ha fred mer än någon annan, säger presidenten.

Iran slår ifrån sig anklagelserna. 

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen i söndags och ytterligare 55 skadats. De totalt fem måltavlorna låg i både Irak och Syrien där milisen, som bland annat deltagit i strider mot terrorrörelsen IS, är verksam.

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, fördömer kraftigt attacken i Irak och beskyller USA för de oroligheter som nu utspelar sig i grannlandet.

”Den iranska regeringen och nationen och jag fördömer kraftigt USA:s illvilja”, skriver han på Twitter.

Även Iraks regering har upprörts av USA:s agerande då man anser att anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och att de kränkt landets suveränitet.

På onsdagskvällen meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att han ställer in ett planerat statsbesök i Ukraina för att kunna fokusera på oroligheterna vid ambassaden i Bagdad. 

Läs mer: Michael Winiarski: Irans aggressiva beteende har inte dämpats av sanktioner – tvärtom