Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stena-impero-uppges-lamna-iran/

Världen

Stena Impero på väg från Iran – på internationellt vatten

Foto: Hasan Shirvani/Mizan news agency

Den svenskägda tankern Stena Impero, som beslagtogs av Iran i juli, har lämnat hamnen i Bandar Abbas i Iran. Strax före 12.00-tiden var skeppet på internationellt vatten. ”Skönt att det är över” säger vd Erik Hånell i en intervju.

DN Text
TT Text

Stena Bulks vd Erik Hånell bekräftar i en direktsänd intervju med Sveriges Radio att Stena Impero strax före 12.00 på fredagen befinner sig på internationellt vatten. 

– Skönt att det är över, säger han i intervjun. 

Det var vid 10.00-tiden på morgonen som det började komma uppgifter om att Stena Impero hade börjat röra på sig. Hånell valde att avstå från att kommentera till dess skeppet befann sig i säkerhet på internationellt vatten. 

Fartyget lämnade hamnen i Bandar Abbas i Iran under förmiddagen svensk tid och nådde internationellt vatten före lunch.

I intervjun menar Hånell att svenska myndigheter kan ha haft en roll i att skeppet släpptes, detta efter uppgifter om att den svenska regeringen uppvaktat Irans president Hassan Rouhani.  

Löfven och utrikesminister Ann Linde träffade i tisdags Rouhani i New York och framförde krav på att Stena Impero måste släppas, säger en UD-källa till TT.

Hånell hoppas träffa besättningen på lördagsmorgonen, i Dubai. 

Stena har en ”välförberedd säkerhetsplan” för skeppet när det skulle nå internationellt vatten, uppgav Stena tidigare på fredagen.

Iran beslagtog den brittiskflaggade oljetankern den 19 juli i närheten av Hormuzsundet. 

Tidigare i veckan har iranska myndigheter uppgett att det inte finns några hinder för att häva beslaget. 

Besättningen som är kvar ombord består av 16 personer från Ryssland, Lettland, Indien och Filippinerna.

Beslaget av Stena Impero har av många setts som en hämnd för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare.

Den iranska tankern, som misstänktes vara på väg att leverera olja till Syrien i strid mot EU:s sanktioner, släpptes i mitten av augusti.