Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stephen Hawking är död

00:58. Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till Nobelpriset.

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död.

Hawking, som forskade kring universums hemligheter, blev känd långt utanför forskarvärlden.

”Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag”, skriver hans barn i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

”Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga vars arbete och eftermäle kommer att leva vidare i många år”, står det i uttalandet.

Stephen Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till Nobelpriset.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste i Stockholm i augusti 2015 om sitt specialområde.

Foto: Andrew Cowie/AFP

Han blev känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, men också på grund av sitt levnadsöde – han led av nervsjukdomen ALS, som han diagnosticerades för vid 21 års ålder, och kunde bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator. Den styrde han med en kindmuskel.

”Jag får ofta frågan hur jag känner kring att leva med ALS. Svaret är, inte så mycket. Jag försöker att leva ett så normalt liv som möjligt”, skrev Hawking en gång.

Britten trotsade prognosen om att han bara skulle leva ett par år efter det att han fått sjukdomen ALS.

Läs mer: Hawking blev vår tids mest ikoniska forskare

Ett av sina första stora genombrott började han arbeta med redan som forskarstudent vid universitetet i Cambridge, och handlar om att det i rumtiden kan finnas så kallade singulariteter, där inte vanliga fysikaliska lagar gäller. Svarta hål innehåller troligen singulariteter. 

Men det Hawkings är mest känd för utanför forskarvärlden är upptäckten att svarta hål inte är helt svarta, utan avger värmestrålning. Detta fenomen har fått namn efter upptäckaren, Hawkingstrålning.

”Hans mod och motstånd tillsammans med hans briljans och humor har inspirerat människor över hela världen”, skriver familjen, och fortsätter:

”Han sade en gång: 'Det här skulle inte vara mycket till universum om det inte också var ett hem för människor du älskar'. Vi kommer alltid att sakna honom”.

Läs mer: Så gjorde popkulturen Hawking till punkig rebell

Fakta.Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes 8 januari 1942 (exakt 300 år efter den italienska vetenskapsmannen Galileo Galileis död) i Oxford, England.

Han började forska inom kosmologi i Cambridge 1962, strax innan han diagnosticerades med als. Han blev professor i matematik vid universitetet 1979.

Han arbetade med de grundläggande lagarna som råder i universum. Han visade att tid och rum hade en början i Big Bang, explosionen då universum föddes.

Han skrev flera böcker för en bredare publik, bland andra A Brief History of Time (Kosmos – en kort historik), The Grand Design (Den stora planen) och My Brief History (Min historia).

Han porträtterades i filmen The Theory of Everything från 2014.

Källa: TT (hawking.org) 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.