Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sterila myggor nytt vapen i kampen mot zikaviruset

Foto: NELSON ALMEIDA

Amerikas främsta myggforskare har enats i kampen mot zikaviruset. Forskarna menar att de kan stoppa spridningen genom att släppa ut steriliserade myggor som ska bromsa  förökningen av myggbeståndet. Det enda de väntar på är ett klartecken från myndigheterna.

Längst fram i konferenssalen i den brasilianska badorten Maceió väntar 65 forskare från USA, Kanada och Brasilien på att Stephen Dobson från University of Kentucky ska få ordning på sin power point-presentation. Han har tillsammans med sitt forskarlag kommit på ett sätt att stoppa spridningen av zikaviruset. En bakterie ska injiceras i myggan som gör den steril.

– Vi har genomfört tester som visar att myggbeståndet minskar med 80 procent i de områdena där vi släppt ut den steriliserade myggan, säger Stephen Dobson.

Bakterien kallas wolbachia och är en av världens mest vanliga mikroorganismer, som drabbar insekter och andra djur.

– Om vi kan göra detta i stor skala kan vi minska spridningen betydligt, säger han.

Zikaviruset sprids av den så kallade Gula febermyggan, aedes aegypti. Den är en urban mygga som inte trivs i naturen och är också en ovanligt smart mygga. Den har studerat människans beteende och surrar inte framför ansiktet som den svenska fjällmyggan gör. Gula febermyggan anfaller gärna bakifrån och flyger innanför kläderna för att kunna suga sitt blod i smyg.

– Den är en väldigt svår mygga att skydda sig från, menar Stephen Dobson.

Foto: Arnulfo Franco/AP

Foto: Arnulfo Franco/AP.

I Brasilien har det redan genomförts två framgångsrika tester med den steriliserade myggan, men ännu har inte hälsomyndigheterna gett klartecken för att använda metoden i stor skala. Fortfarande undersöker Världshälsoorganisationen om det kan påverka djur och natur om man utplånar myggan.

– Denna mygga är en parasit. Den för inget gott med sig. Det finns ingen risk med att sterilisera den, menar Margareta Cappuro, forskare vid universitetet i São Paulo.

Hon har i flera år gjort experiment med wolbachiabakterien i Brasilien och menar att allt är klart för att föda upp miljontals myggor. Dessa släpps sedan ut i naturen och tanken är att dessa myggor ska minska förökningstakten, eftersom de är sterila. Problemet är att det kommer att krävas miljarder uppfödda myggor under en lång tid innan förökningsprocessen kan minska. Det finns också en risk att myggan kan bli resistent. Forskarna vill därför att myggan ska bekämpas på flera fronter.

– Det går att döda myggan genom strålning. Vi kan också använda wolbachiabakterien till att blockera myggans förmåga att smitta, utan att bakterien påverka reproduktionen, säger Grayson C. Brown, chefsforskare i entomologi i Kentucky.

Han menar att forskarvärlden måste enas för att försöka minska myggbeståndet, eftersom tropiska febersjukdomar väntas öka i världen.

– I går var det ebola. I dag är det zika. I morgon är det något annat. Vi måste bli bättre på att bekämpa utbrotten, menar han.

En kraftig ökning av antalet barn födda med den neurologiska fosterskadan microcefali i Brasilien sätts i samband med zikaepidemin.

Zikaepidemin i Brasilien har lett till att man misstänker att nästan 6 000 barn fötts med en allvarlig neurologisk fosterskada som kallas mikrocefali. Den gör att barnet inte kan lära sig gå eller tala. De flesta barn får också synskador och blir sällan äldre än 12 år.

– Sambandet mellan zika och mikrocefali är nästan hundra procent säkert nu. Vi har sett att de kvinnorna som smittats av zika föder barn med 30 procent mindre hjärnceller. Och 90 procent av de hjärncellerna är skadade, säger Grayson C. Brown.

Fakta: Zika

• Den 1 februari klassade Världshälsoorganisationen (WHO) smittspridningen av zikaviruset som ett internationellt nödläge.

• Endast en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom, som i regel ger milda symtom.

• Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med viruset.

• FN råder folkhälsomyndigheterna i Latinamerika att tumma på sina hårda abortlagstiftningar och erbjuda kvinnor som blivit smittade av zika att få göra abort.

• Resebolag uppger att 20 procent av resenärerna inför sommarens OS i Rio har avbokat sina resor av rädsla för att bli smittade.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Reuters, TT,

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.