Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/steve-bannon-att-sparka-comey-var-ett-historiskt-misstag/

VÄRLDEN

Steve Bannon: Att sparka Comey var ett historiskt misstag

Foto: Andrew Harnik/AP

Steve Bannon, Vita husets före detta chefsstrateg och rådgivare, anser att Donald Tumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey kan vara ”det största misstaget i USA:s moderna politiska historia”.

Genom att göra det har Trump vänt FBI emot sig, menar Bannon.

I en intervju med CBS 60 minutes, som sändes på söndagen i USA, kritiserar Vita husets före detta chefsstrateg och rådgivare Steve Bannon medier, katolska kyrkan och republikaner som vänt sig mot Trump. Men, trots att han fortfarande stödjer Donald Trump och ”känner sig stolt över att ha kunnat försvara honom mot medier” kritiserar han också Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey.

Det var ett stort misstag att göra det samtidigt som han utredde Rysslands misstänkta inblandning i det amerikanska presidentvalet, menar han.

– Kanske det största misstaget i USA:s moderna politiska historia, säger Bannon, som fick lämna sin post i Vita huset i augusti.

Om inte Comey hade fått sparken hade inte den särskilda åklagaren Robert Mueller fått i uppdrag att utreda Rysslands misstänkta kopplingar till Trump-administrationen, anser Bannon.

– Jag tror inte att det finns något tvivel om att vi inte hade haft den speciella utredningen om inte James Comey hade fått sparken.

Steve Bannon fick lämna sin post som chefstrateg och rådgivare hos Donald Trump i augusti. Intervjun med CBS 60 minutes är den första sedan dess. Bannon har nu gått tillbaka till den högerextrema nyhetssajten Breitbart News som han drivit sedan 2012 och tog ett uppehåll från när han blev en del av Donald Trumps presidentkampanj 2016.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Steve Bannon
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt