Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/steve-bannon-sverigedemokraterna-ar-en-laxa-for-hela-varlden/

Foto: Pontus Höök
VÄRLDEN

Bannon: ”Sverigedemokraterna är en läxa för hela världen”

Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon kommer till Sverige och vill träffa Sverigedemokraterna inför höstens riksdagsval.

Det säger Bannon i en exklusiv intervju med Dagens Nyheters Björn af Kleen.

– Vi har studerat Sverigedemokraterna nära. Det ska de vara medvetna om.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Donald Trump rivstartade sin tid i Vita huset med att utfärda en rad kontroversiella presidentordrar, bland annat om inreseförbudet och muren mot Mexiko. Steve Bannon var ideologen bakom flera av dem, och övervakade undertecknandet.
Foto: Evan Vucci/AP
Bild 2 av 11 Den berömda bilden på Trump och Bannon är tagen den 22 januari 2017 och hamnade sedan på omslaget till Joshua Greens reportagebok. Ett knappt år senare kom skandalboken ”Fire and Fury” som beskriver en presidentadministration i kaos.
Foto: Carlos Barria/Reuters
Bild 3 av 11 ”Sverigedemokraterna är några som vi har studerat rätt nära. Det ska de vara medvetna om”, säger Steve Bannon.
Foto: Pontus Höök
Bild 4 av 11 ”Oavsett hur hårt de slår, oavsett vad de kastar på dig, fortsätt pumpa. Trump är en lektion i konsten att fortsätta framåt”, säger Steve Bannon.
Foto: Pontus Höök
Bild 5 av 11 Steve Bannon besökte franska Nationella fronten och partiledaren Marine Le Pen i mars 2018. Under våren står Sverige på tur, uppger Bannon, som är mycket intresserad av Sverigedemokraterna.
Foto: AP
Bild 6 av 11 DN:s Björn af Kleen träffade Steve Bannon i en svit på Loews Regency Hotel i New York.
Foto: Pontus Höök
Bild 7 av 11 Trump utnämnde i dagarna John Bolton till ny nationell säkerhetsrådgivare i stället för den sparkade HR McMaster. ”Jag kan inte tänka mig en kille som bättre förkroppsligar president Trumps America First-policy än Bolton”, säger Steve Bannon.
Foto: Julie Jacobson/AP
Bild 8 av 11 Under Donald Trumps första tid som president var Bannon en nyckelfigur i Vita huset. När Trump pratade med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull på telefon en dryg vecka in i presidentperioden var Bannon närvarande i Ovala rummet, liksom numera sparkade – den första av två – säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.
Foto: Alex Brandon/AP
Bild 9 av 11 ”Först var det ryssarna som låg bakom att Donald J Trump blev USA:s president. Vilket inte gick att bevisa”, säger Steve Bannon. Och nu: ”FACEBOOKDATA! Det är så skrattretande.”
Foto: Pontus Höök
Bild 10 av 11 ”Vad som hänt på Cambridge Analytica är helt enligt Zuckerbergs affärsmodell”, säger Steve Bannon om Facebookchefen.
Foto: Nam Y Huh/AP
Bild 11 av 11 ”Kampen står alltså mellan globalister som vill kontrollera digitala trälar och medborgare – från Sverige till Iowa – som vill ha kontroll över sig själva”, säger Steve Bannon.
Foto: Pontus Höök