Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Steve Bannon: Trump Junior kommer att knäckas som ett ägg

01:17. Trump säger i ett uttalande att hans förre chefsstrateg Steve Bannon har blivit galen efter att denne i en ny bok kritiserar Trump Juniors möte med en rysk advokat med kopplingar till Kreml år 2016.

Trump Juniors möte med ryska företrädare i Trump Tower år 2016 var ”opatriotiskt” och ett ”landsförräderi”. Det säger presidentens förre chefsstrateg Steve Bannon i en ny bok som The Guardian har tagit del av.

Donald Trump slår nu tillbaka och säger att Bannon har blivit galen, enligt nyhetsbyrån AP. 

Det råder ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och hans tidigare chefsstrateg Steve Bannon. 

Trump går nu ut och säger att Bannon har blivit galen efter att den tidigare chefsstrategen kritiserat Trump Juniors möte med en rysk advokat med kopplingar till Kreml år 2016

– Han har inte bara förlorat sitt jobb utan har förlorat sitt förstånd, säger Trump i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

Trump säger också att han anställde Bannon efter han nominerats till republikanernas presidentkandidat. 

”Nu när han är på egen hand, får Steve lära sig att det inte är så lätt att vinna som jag får det att se ut. Steve har väldigt lite att göra med vår historiska seger, som landets bortglömda män och kvinnor ligger bakom”, enligt uttalandet som bland annat publicerats på CNBC.

Trump säger också att Bannon inte representerar ”min bas” utan är bara med för sin egen skull.

Läs mer: Trumps och Bannons första öppna konflikt 

Det är i en ny bok ”Fire and fury: Inside the Trump White House” som Steve Bannon berättar hur han ser på Trump Juniors möte i Trump Tower. Där även presidentens svärson och Vita husets rådgivare Jared Kuschner deltog.

Enligt författaren Michael Wolff är Bannon hånfull när han pratar om mötet: 

”Tre seniorer i kampanjen tyckte att det var en bra idé att träffa utländska makter på konferensrummet på 25:e våningen i Trump Tower – utan advokater. De hade inga advokater.”

Bannon anser att man borde ha kontaktat FBI på direkten, oavsett vad syftet var med mötet. 

”Även om man inte anser att det är landsförräderi eller opatriotiskt eller dåligt, och jag tycker att allt det där är det, så borde man ha kontaktat FBI på direkten.”

Bannon går också in på Robert Muellers utredning av Trumpkampanjens påstådda samarbete med Ryssland och säger den kommer att ställa till det för Donald Trump Junior: 

”De kommer att knäcka Don Junior som ett ägg i nationell tv.”

Läs mer: DN reder ut: Donald Trumps kontakter med Ryssland 

Bannon berättar vidare att Muellers utredning fokuserar på penningtvätt och säger att Vita huset ”sitter på en strand och försöker stoppa en kategori 5-orkan”.

”Man förstår vart detta är på väg... Allt handlar om penningtvätt. Mueller väljer först Weissmann (åklagare Andrew Weissman) och hans penningtvättkille. Deras väg till Trump går rakt genom Paul Manafort, Don Junior och Jared Kushner.”

Presidentens förre chefsstrateg tror dock att Kushner, Vita husets seniorrådgivare och presidentens svärson, kan övertygas att samarbeta om Mueller undersöker hans finansiella dokumentationer.

Bannon var en av Trumps närmaste och ses som en av dem som la grunden för Trumps politik. Bannon har en bakgrund på den högerextrema sajten Breitbart och återvände till sajten efter han lämnade sin post på Vita huset i augusti i fjol. 

I uttalandet från Trump säger presidenten att Bannon låtsas ligga i krig med medierna, som han kallar för oppositionspartiet. Men i stället läckte Bannon falska uppgifter till medierna, under sin tid i Vita huset, för att få sig själv att verka mycket viktigare än vad han var, menar presidenten.

”Det är det enda han gör bra. Steve hade sällan ett möte öga mot öga med mig och låtsas bara ha haft inflytande för att lura några personer utan insyn eller aning, vilka han hjälpte att skriva en falsk bok.”

Läs mer: Trumps svärson åter i fokus i Rysslandsutredning 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.