Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stillsam ceremoni vid den judiska mataffären i Paris

Imamen Gassema Kamadou anländer till lördagens minnesceremoni vid judiska matbutiken Hyper Cacher i Paris.
Imamen Gassema Kamadou anländer till lördagens minnesceremoni vid judiska matbutiken Hyper Cacher i Paris. Foto: Ultika By

Lugn, vördnad och viss irritation över avspärrningar och ständiga tillsägningar från poliser med dragna vapen. Minnesceremoni utanför den judiska mataffären Hyper Cacher, där fyra judar sköts till döds i gisslandramat för precis ett år sedan, avlöpte enligt plan.

Säkerhetspådraget kring minnesceremoni var mycket omfattande. Boulevarderna runt omkring stängdes av, trafiken stod still. Så väl offren vid gisslandramat utanför den judiska mataffären Hyper Cacher som offren för massakern i Paris den 13 november hedrades under minnesceremonin.

För var och en av de 19 personer som föll offer för terrorattackerna den 7–9 januari tändes ett ljus av någon av de särskilt inbjudna religiösa eller politiska ledarna.

Premiärministern Manuel Valls och inrikesministern Bernhard Cazeneuve var på plats, dock inte president Francois Hollande, som tidigare meddelats. Han var närvarande tidigare i veckan och avtäckte en minnesplakett.

Offrens familjer, de femton som togs som gisslan och representanter för tidningen Charlie Hebdo fanns bland de inbjudna.

För Gassema Kamadou, imam i Paris 20:e arrondissement, var det väldigt viktigt att komma hit.

– Vi måste jobba vidare tillsammans med våra judiska vänner för att visa att vi står enade mot terrorn, sa han.

Det viktigaste nu, menar han, är att imamer och rabbiner fortsätter tala om vikten av sammanhållning i sina respektive församlingar.

Ceremonin arrangerades av CRIF, den judiska paraplyorganisation som samlar alla franska judiska institutioner.

Ett år sedan dådet i matbutiken

• Ett år sedan gisslandramat i judiska mataffären
Det är tidig eftermiddag i Porte de Vincennes fredag den 9 januari 2015 när gisslandramat tar sin början. Bara två dagar efter attacken mot Charlie Hebdo, och en dag efter att en ung, kvinnlig polis mördats i Montrouge, är Paris fortfarande paralyserat, av chock, sorg och rädsla. 

• Judiska familjen blir blir kvar i Paris – trots oron för framtiden
För ett år sedan övervägde den judiska familjen Nouchi att lämna Paris. I dag vet de att de vill och tänker stanna.
Men medan barnen ser ljust på framtiden har föräldrarnas oro för att Frankrike är på väg att brisera av inre motsättningar ökat.

Fakta. Gisslandramat vid Hyper Cacher, 9 januari 2015

• Fyra personer dödades i samband med gisslandramat vid den judiska matbutiken Hyper Cacher: Philippe Brahamn, 45, Yohan Coen, 20, Yoav Hattab, 21 och Francois-Michel Saada, 63. Mördaren, som uttalade att han genomförde dådet i den ”islamiska statens namn”, dödades av polis.

• I dag, lördag ,hedras offren vid en stor, officiell ceremoni utanför affären som ligger vid Porte de Vincennes, östra Paris.

• Det bor ungefär 500 000 judar i Frankrike. Hälften av dem bor i eller runt Paris. Hur många som är praktiserande troende är osäkert. Under 2000-talet har det inträffat flera uppmärksammade våldsdåd mot judiska personer.

• Den officiella siffran vad gäller antal muslimer är runt 5 miljoner, även här är det osäkert hur många praktiserande. Antalet attacker av islamofobisk karaktär har enligt organisationen CCIF, sexfaldigats sedan attentaten i januari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.