Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stjärnkirurgs bakgrund ska granskas av Karolinska

Professorstjänster över hela världen, Obamas personliga läkare och en nära relation till självaste påven. Tidningen Vanity Fair har grävt i kirurgen Paolo Macchiarinis historia och blottlagt en väv av lögner. Nu startar Karolinska institutet en utredning.

Amerikanska Vanity Fair har i ett långt reportage granskat stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, som bland annat har forskat vid Karolinska institutet i Stockholm. Fram till oktober i fjol var han gästprofessor och han är fortfarande föreståndare för centrum för regenerativ medicin och forskare på KI.

I reportaget framkommer att Macchiarini dels har haft flera olika cv, där en del uppgifter går isär och att hans akademiska meriter inte stämmer. Utöver det har han lyckats lura i en stor mängd personer att han är såväl president Barack Obamas som påvens personliga läkare, den sistnämnde har han hävdat sig ha en mycket nära relation till – något som påvens talespersoner förnekar fullständigt.

Med anledning av detta har Karolinska institutet påbörjat en utredning för att granska riktigheten i de uppgifter som Macchiarini lämnat i samband med sin anställning 2010, skriver KI på sin sajt.

KI kommer bland annat att kontakta de lärosäten där forskaren tidigare verkat. Utredningen kommer att bedrivas skyndsamt, men när kan vara färdig går inte att säga i nuläget.

Kirurgens tjänst vid KI rekommenderades i en skrivelse undertecknad av 16–18 professorer och docenter. Rekryteringsutskottet kontrollerade inte om uppgifterna i rekommendationsbrevet stämde, skriver Dagens Medicin.

– Nej, det gjorde vi inte. Får vi in en skrivelse som stöds av i stort sett alla forskare inom ett fält så måste vi tro på att det är sant, säger professor Magnus Ingelman-Sundberg, som 2010 var ordförande i KI:s rekryteringsutskott, till Dagens Medicin.

I samband med ett förslag om att kirurgen skulle få en fast tjänst vid KI år 2012 började Magnus Ingelman-Sundberg däremot granska hans bakgrund, och fann då en rättsprocess där läkaren misstänkts ha betalat mutor för att få sina patienter högre upp på operationslistorna.

– Då drog jag öronen år mig och stoppade det förslaget. Det var många som stödde att han skulle ha en sådan anställning men det gick jag inte med på och det tycker jag i efterhand är ett av mina klokare beslut, säger Magnus Ingelman-Sundberg till tidningen.

DN har tidigare skrivit om hur Macciarini förlorade sina forskningsbidrag, samt utreds för forskningsfusk av KI och av åklagare för grovt vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.