Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stockholmsbombaren hade länk till Belgien

Terrordådet i Stockholm 2010.
Terrordådet i Stockholm 2010. Foto: Säkerhetspolisen

Också självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, som försökte spränga människor till döds i centrala Stockholm, har en koppling till Belgien.

Det var den 11 december 2010 som Taimour Abdulwahab försökte spränga sig själv och ett stort antal julhandlare till döds i centrala Stockholm.

Men något gick snett och ingen annan än han själv dödades när de rörbomber han bar på utlöstes för tidigt. Det var när polisen sökte igenom platsen som ett id-kort utfärdat i den belgiska staden Liège 2003 hittades liggande intill honom, skriver Svenska Dagbladet.

– Det belgiska identitetskortet är en indikation på att Abdulwahab inte var ensam och att han hade en koppling till Belgien. Han har uppenbarligen ansett att besöken i Belgien var viktiga för honom eftersom han skaffade ett körkort där, säger Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, till DN

– För tillfället vet vi inte varför. Om han tillhörde ett nätverk eller var en sympatisör är inte lika lätt att säga, säger Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, till DN.

Efter dådet började polisen spåra Abdulwahabs eventuella kontaktnät och hittade då en man i Skottland som misstänktes ha hjälpt Abdulwahab med pengar. Mannen dömdes senare för detta.

Under rättegången i Glasgow vittnade också en svensk kriminaltekniker om hur polisen hittat ett körkort utfärdat i Liège intill Abdulwahabs kropp och hur det angav en bostadsadress där som hemadress.

– Abdulwahab mottog ekonomiskt stöd och en person är dömd för detta. Det visar att Abdulwahab inte var ensam, säger Hans Brun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.