Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stodmarsch-i-kashmir-doms-ut-av-pakistans-ledare/

Världen

Stödmarsch i Kashmir döms ut av Pakistans ledare

Den så kallade frihetsmarschen är tänkt att passera den hårt militariserade demarkationslinjen genom det omstridda Kashmir. Foto: Sajjad Qayyum/AFP

En marsch i protest mot Indiens undantagslagar pågår just nu genom det omstridda Kashmir. Tusentals deltagare hoppas kunna passera den hårt militariserade gränsen från Pakistan till Indien. Men Pakistans ledare dömer ut den och menar att den spelar Indien i händerna.

Flera tusen människor, mestadels ungdomar, deltar i en marsch från den pakistanskt kontrollerade delen till den indiskt kontrollerade delen av det omstridda Kashmir.

Tanken är att visa sitt stöd för invånarna på den indiska sidan och protestera mot att Indien den 5 augusti fråntog det indiska Kashmir sitt självstyre och införde undantagstillstånd.

Indierna anklagar Pakistan för att finansiera terrorgrupper i området. Tusentals personer har gripits. Pakistan tillbakavisar anklagelserna som grundlösa.

Deltagarna i ”frihetsmarschen” startade från staden Muzaffarabad och har fortsatt sin vandring längs huvudvägen mot Srinagar på den indiska sidan, ropande slagord mot Indien och för kashmirisk självständighet.

Natten till söndagen övernattade de i Garhi Dupatta och fortsätter nu mot Chakothi på den kraftigt militariserade demarkationslinjen, de facto-gränsen mellan Pakistan och Indien i området.

Därefter är det meningen att de ska ta sig över gränsen. Frågan är om en passage är genomförbar. Enligt den lokala polischefen kommer det inte att tillåtas.

Pakistans premiärminister Imran Khan dömde på lördagen ut marschen. I inlägg på Twitter sade han sig förstå kashmiriernas förtvivlan över vad som sker på andra sidan, men han menade att manifestationen underblåser den indiska versionen av vad som sker.

https://twitter.com/ImranKhanPTI/status/1180341014269190144?s=20

”Att korsa demarkationslinjen kommer att ge Indien en ursäkt för att öka den våldsamma repressionen mot kashmirierna”.

Khans kommentar har förargat arrangörerna av marschen.

– Vi avvisar båda ländernas beskrivningar; den indiska att vi genomför marschen på Pakistans begäran och Pakistans att vi spelar Indien i händerna, säger Mohammad Rafiq Dar, talesperson för den självständighetsivrande organisationen JKLF, till tidningen Dawn

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Båda länderna gör anspråk på hela territoriet.

Läs mer: Pakistans Khan varnar för blodbad i Kashmir