Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stopp för nya kemvapeninspektioner i Syrien

Åke Sellström
Åke Sellström Other: Meli Petersson Ellafi

FN:s undersökningar av kemvapenattackerna i Syrien ligger på is – Ryssland har stoppat inspektionerna med sitt veto i säkerhetsrådet. DN har intervjuat vapeninspektören Åke Sellström, som haft en nyckelroll i flera utredningar om giftgasattacker.

Åke Sellström är en av världens ledande auktoriteter på kemiska stridsmedel. Snart 70 år gammal har han ägnat större delen av sitt yrkesliv åt forskning inom det som på fackspråk kallas CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära vapen). Åke Sellström var med när FN spårade upp Saddam Husseins massförstörelsevapen i Irak på 1990-talet. Han ledde FN:s vapeninspektörer när de år 2013 tog reda på hur kemiska stridsmedel använts i staden Ghouta i Syrien.

Sellström var också vetenskapligt ansvarig för den samarbetsgrupp, Joint Investigative Mechanism (JIM), som på uppdrag av FN och OPCW (Organisationen för förbud kemiska vapen) under våren och sommaren 2017 utredde skuldfrågan efter sarinattacken mot det syriska samhället Khan Sheikhoun den 4 april.

Minst 92 människor dödas och över 200 skadas i attacken i Khan Sheikhoun. Syriens president Bashar al-Assad blånekar och kallar den för ”hundraprocentigt påhittad”. 

Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: HO

Ryssland, Syriens viktigaste allierade i kriget mot regimmotståndarna och IS, hävdar att syriska stridsplan har bombat ett förråd där de jihadistiska motståndsgrupper som kontrollerar Khan Sheikhoun förvarat kemvapen.

USA:s nytillträdde president Donald Trump däremot, är säker på att den syriska regimen står bakom angreppet. Så pass att han kastar sitt vallöfte om att hålla USA borta från globala konflikter åt sidan. På kvällen den 6 april beordrar Trump en vedergällningsattack mot den flygbas i Syrien varifrån stridsplanen med kemvapenbomberna misstänks ha lyft. 59 missiler av typen Tomahawk avfyras från två amerikanska jagare i Medelhavet.

Ett tag ser det ut som om det långa och blodiga kriget i Syrien står inför en ytterligare upptrappning - kanske en direkt konfrontation mellan USA och Ryssland.

Men högspänningen avtar. Det visar sig att missilerna inte ens gjort särskilt mycket materiell skada. Och i medierna överskuggas Trumps missilangrepp mot Syrien av det första större terrordådet med islamistiska förtecken på svensk mark, lastbilsmassakern på Drottninggatan den 7 april.

En undersökning baserad på jord- och vävnadsprover från FN:s faktainsamlare ger vid handen att det är sarin som använts i Khan Sheikhoun.

Offer för kemvapenattacken mot Khan Sheikhoun den 4 april 2017.
Offer för kemvapenattacken mot Khan Sheikhoun den 4 april 2017. Foto: Uncredited, AP

Nu är det upp till Åke Sellström och de andra experterna inom FN/OPCW:s Joint Investigative Mechanism att bedöma skuldfrågan. Åke Sellström sätter i gång med utredningsarbetet i maj. Från sin bas i Haag i Nederländerna överser han analysen av det material som undersökningen samlar in bland annat från Syrien.

– Det fanns ju en del begränsningar. Vi kunde inte åka till platsen för angreppet, det var för farligt, och vi hade svårt att få fram oberoende vittnesmål. Men jag hade ändå gott hopp om att presentera ett troligt händelseförlopp, säger Åke Sellström till DN via telefon från hemmet i Göteborg.

Utredarna börjar sitt arbete förutsättningslöst. De väger och värderar den framtagna informationen och tar fram sju åtta tänkbara scenarier över hur attacken gått till.

– Till slut stod vi med två möjliga skeenden: 1) att det syriska flyget fällt en bomb med sarin över civila, och 2) att oppositionen genomfört en attack som skulle se ut som om regimen ligger bakom.

Åke Sellström
Åke Sellström Foto: Meli Petersson Ellafi

Sarinet kommer med största sannolikhet från ett av de lager som den syriska staten underlåtit att redovisa. Det kan Åke Sellström säga eftersom gruppen lät göra en jämförelse mellan de spår av ämnet som återfanns i Khan Sheikhoun, och de prover som togs på den sarin som togs om hand och förstördes under 2013-2014.

– Sammansättningen av sarinet ser likadant ut i bägge fallen, med identiska spår av de små mängder föroreningar vi letade efter. Det tyder på att det är samma tillverkare, säger Åke Sellström, som också talar om ”bomber med 250-liters eller 150-litersbehållare för sarin”.

Trots förbehållen pekar Åke Sellströms resonemang mot att det är Syriens regim som är skyldig till giftgasattacken i Khan Sheikhoun. Det var också så rapporten presenterades i medierna. Men Åke Sellström, som den forskare han är, tycks ovillig att kategoriskt slå fast skuldfrågan.

– Det behöver jag inte heller göra. I utredningsdirektiven står det inget om ett utredningsresultat som är ställt bortom allt tänkbart tvivel. Utan om en ”feasible” (”rimlig”) bedömning.

Ryssland tycker dock uppenbarligen att deras skyddslingar, den syriska regimen, i alltför hög grad framstår som skyldiga. De ryska diplomaterna i FN och i OPCW kritiserar utredningsarbetet frenetiskt. Undersökningsgruppen anses vara för västvänlig och därmed partisk, och JIM:s rapport från Khan Sheikhoun kallas ”undermålig”. Den ryska kritiken orkestreras av en strid ström av kritiska inlägg från proryska och prosyriska nätaktivister och självutnämnda experter.

Jag frågar Åke Sellström hur det känns att bli uthängd och avfärdad på det sättet. Han verkar emellertid inte alltför tagen av de hårda orden:

– Nej, det var väntat, med tanke på hur polariserad och politiserad situationen är. Jag tycker att det blev en mycket bra utredning och det tror jag att Ryssland tycker också. Det finns ju bevisning i vår rapport, radarbilder på flygtrafik till exempel, som stöder vår tes men som ryssarna över huvud taget inte har kommenterat. Men de har ju å andra sidan inget intresse av att al-Assad får minuspoäng.

En konsekvens av den ryska hållningen är att JIM inte kan fortsätta sitt arbete med ytterligare kartläggning av Syrienkrigets kemvapenattacker. Ett arbete som Åke Sellström högst troligt hade blivit involverad i.

Men nu står utredningsarbetet stilla. JIM behövde ett förlängt mandat från FN men i omröstningen i FN:s säkerhetsråd den 17 november stoppade Ryssland undersökningsgruppens fortsatta arbete i Syrien genom att lägga in sitt veto. Över huvud taget är Ryssland flitigt med att använda sin vetorätt i Syrienkonflikten – det har gjorts vid elva tillfällen, varav tre har handlat om säkerhetsrådets kemvapenmekanism.

– Det är klart att det är en olycklig situation. Inte heller Ryssland är betjänt av att undersökningarna ligger nere, säger Åke Sellström till DN.

– Utredningen av användandet av kemiska stridsmedel handlar inte bara om den syriska krigsmakten. Vi har ju tidigare belagt att IS använt senapsgas i Syrien. Och om icke-statliga terroristgrupper får ökad tillgång till kemiska och biologiska stridsmedel är det ju i högsta grad ett hot även mot Ryssland. De har ju haft stora problem med tjetjensk terrorism bland annat, säger Sellström.

Konventionen om förbud mot kemiska vapen trädde i kraft 1997. Det är det internationella vapenfördrag som flest nationer anslutit sig till. Länderna som skriver under avtalet, något som automatiskt ger medlemskap i OPCW, förbinder sig att respektera ett totalförbud för kemvapen. Det är bara Angola, Israel, Egypten, Nordkorea och Sydsudan som står utanför OPCW. Syrien anslöt sig till OPCW 2014.

Om kemvapenattacken i Khan Sheikhoun kan bindas till den syriska regimen, betyder det att Bashar al-Assad brutit mot konventionen, att han ljugit och han att begått allvarliga krigsbrott. Men så länge Syrien backas upp av Ryssland och dess vetorätt kommer al-Assad sannolikt inte att behöva stå till svars inför någon krigsförbrytartribunal.

Fakta.OPCW

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, med förkortningen OPCW (efter det engelska namnet Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) har varit verksamt i drygt 20 år. Under den tiden har de bidragit till att över 90 procent av världens kemiska stridsmedel förstörts.

USA och Ryssland har haft världens största lager med kemvapen. 

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har Ryssland helt nyligen förstört de sista resterna av kemvapen. USA uppger att de kommer att ha eliminerat sitt återstående kemvapenlager  ”i god tid” före år 2020.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.