Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stoppa pressarna: Jorden går inte under 2012

Foto: William Saturno, David Stuart / AP/Scanpix
Nya arkeologiska fynd i Guatemala visar än en gång att mayakulturen inte alls förutspådde jordens undergång 2012. Fynden, de äldsta i sitt slag, talar snarare för att planeten fortsätter existera än många årtusenden.

Det är den amerikanske mayanisten William Saturnos forskarlag som upptäckt de hittills äldsta mayamålningarna i Xultun, Guatemala. Platsen började utforskas 2005 men för två år sedan fann man en ovanligt orörd bostadsstruktur under tät växtlighet.

De nu undersökta väggmålningarna är av astronomisk natur och uppskattas vara från tidigt 800-tal, alltså flera hundra år äldre än de hittills kända mayakalendrarna. Ett unikt fynd, enligt Saturno.

– Vi upptäckte att tre av rummets fyra väggar var välbevarade och att även innertaket var i gott skick vad gäller dess målningar, så vi fick mer än vad vi räknade med, säger han till BBC.

Mayakalendrar har felaktigt tolkats förutspå tideräkningens slut till 2012. En apokalyps som trots eurokris varken är sannolik eller överensstämmande med mayakulturens uppfattning.

Tidigare fynd visar att man räknade med många miljoner år till och den nu aktuella upptäckten talar för att man redan på 800-talet utgick från att jorden kommer att vara som den är åtminstone 7.000 år framöver.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.