Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Stoppa tvångsavvisning till Irak”

Iraks migrationsminister Dindar Ndjeman Dosky vädjar till Sverige att sluta med tvångsutvisningar till Irak. Den irakiska regeringen kan inte garantera säkerheten för till exempel kristna, menar ministern.

Sedan 2007 har Sverige tvångs­utvisat 1  147 personer, som fått avslag på sin asylansökan, till Irak.

Under ett par år var Sverige det land i västvärlden som tog emot och beviljade uppehållstillstånd till flest irakier. Men Sverige var också det land som först tecknade ett avtal med Irak, vilket gjorde tvångsutvisningar möjliga.
Iraks migrationsminister Dindar Ndjeman Dosky medger att avtalet gör att Sverige kan tvångsutvisa.

– I avtalet står att Sverige som sista utväg efter rättslig prövning kan det, men inte att man måste.

– Visst har säkerhetsläget i Irak förbättrats. Men det finns områden där det fortfarande är osäkert. Vi kan till exempel inte garantera säker­heten för kristna.
Migrationsministern menar att ett annat skäl för att inte tvångsutvisa är att arbetslösheten i Irak uppgår till 30 procent.

Avtalet med Irak tecknades efter samtal i Bagdad mellan den irakiska regeringen, utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström. Enligt dokument som läckts via Wikileaks var öppnandet av en svensk ambassad i Bagdad möjligen ett påtryckningsmedel för att få irakierna att skriva under.

– Jag tror inte att det var så. Men jag var inte själv minister år 2007. Dock är vi besvikna över hur Sverige tolkat avtalet. Jag har tagit upp detta med Sveriges migrationsminister.

Tobias Billström (M) bekräftar att han nyligen fört samtal med sin irakiske kollega i Genève. Om den irakiske ministerns vädjan säger han:

– Vi har tagit vårt ansvar genom att ge dessa asylsökande en rättssäker process. Men om de som har fått avslag sedan inte behöver lämna landet så skulle det innebära att vi tillåter fri invandring från Irak.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.