Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stor-diplomatisk-framgang-for-hamas/

Världen

Stor diplomatisk framgång för Hamas

Egyptens president Abdulfattah al-Sisi.
Egyptens president Abdulfattah al-Sisi. Foto: Tobias Schwarz/AFP

Avspänningen mellan Israel och Hamas-regeringen i Gaza kan ta sin början. Det hävdar den saudiska tidningen al-Hayat på torsdagen.

Nathan Shachar
Rätta artikel

Genombrottet i de förhandlingar som förts via FN, Egypten och Qatar inträffade enligt al-Hayat häromdagen, då den egyptiske presidenten Abdulfattah al-Sisi och hans palestinske kollega Mahmud Abbas överlade på Sinai-halvön. 

General al-Sisi skall nu ha övertalat Abbas att acceptera ett separat avtal Israel-Hamas och sluta sätta krokben för de arrangemang som parterna enats om under förhandlingar i den egyptiske underrättelsechefen Abbas Kamels regi. 

Huvudpunkterna i avtalet är kända: Ett slut på de palestinska demonstrationerna och de ”flygande facklorna” utmed Gaza-stängslet, samt lättnader i det israeliska handelsembargot mot Gaza. Den förlösande åtgärden är dock Qatars löfte att betala lönerna till Gazaremsans offentliganställda.

Läs mer: Både Israel och Hamas fördömer attacker 

Avtalet, om det verkligen förts i hamn, är svårsmält för alla parter. Både Israels nationalistregering och Hamas har i åratal förkastat en uppgörelse med fienden och försvarsminister Avigdor Lieberman har lovat ”krossa” Hamas. Också för Egypten är det bittert att ge sin fiende Qatar en nyckelroll i processen. 

President al-Sisi betraktar Qatar som det bannlysta muslimska brödraskapets välgörare och har på senare år hållit en rad journalister från Qatars tv-kanal al-Jazeera fängslade.

Men för Hamas rör det sig, trots oviljan att göra upp med Israel, om en stor diplomatisk framgång. Att Israel, Egypten och FN alla nu behandlat islamiströrelsen och dess regim som en legitim motpart i formella avtal är ett stort uppsving för Hamas, som är terroriststämplat i stora delar av Västvärlden.

Abbas gav efter av olika skäl. Dels är hans ”uttorkning” av Gaza-regimens finanser ytterst impopulär bland Abbas undersåtar på Västbanken, dels utsattes han av hårda egyptiska påtryckningar. 

Enligt al-Hayat lovar Egypen Abbas att tvinga fram en uppgörelse där Abbas ämbetsmän och poliser återtar kontrollen över Gazaremsan. Löftet tillkom för att rädda ansiktet på – han vet att Hamas aldrig kommer att avstå från sitt maktmonopol på remsan.