Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stor EU-tvekan om Turkiet-plan

Foto: Erik Simander

Svåra förhandlingar väntar de 28 EU-ledarna som ska försöka enas om en plan med Turkiet för att möta flyktingkrisen.

Flera länder tvekar öppet inför veckans viktiga toppmöte i Bryssel.

– Det är komplext och väldigt väldigt svårt, så jag säger inte att det kommer att gå lätt, det kommer det inte att göra, säger statsminister Stefan Löfven.

Vid det förra toppmötet ställde sig EU-ledarna bakom principerna för ett turkiskt samarbete. Migranter och flyktingar som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. I gengäld åtar sig EU att ta emot lika många syriska flyktingar från Turkiet som det antal som avvisas från Grekland.

Dessutom utlovas Turkiet miljarder i stöd för flyktingmottagningen, visumfrihet för turkiska medborgare redan i sommar och att förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap påskyndas.

Alltfler invändningar har dock kommit från olika EU-länder. Exempelvis Spanien anser att det inte är förenligt med internationell rätt att direkt skicka tillbaka av flyktingar och migranter till Turkiet. Den oron delar också FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Det som görs tillsammans med Turkiet ska göras med respekt för internationell lag och EU:s lagstiftning, kräver Löfven.

EU-kommissionen konstaterar på onsdagen i en genomgång av de förslag som diskuteras att ett återsändande till Turkiet av alla som anländer till Grekland är juridiskt möjligt – men att det kräver lagändringar i båda länderna.

"I Grekland för att garantera att Turkiet klassificeras som ett säkert tredjeland och i Turkiet för att garantera tillgång till verkliga asylprocedurer för alla personer som behöver internationellt skydd", heter det i ett pressmeddelande.

Andra länder har andra invändningar. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk är tillbaka i Bryssel efter en snabbutflykt till Cypern och Turkiet i går. Där fick han barska besked från den cypriotiske presidenten Nicos Anastasiades – en av dem som tvekar allra mest inför uppgörelsen med Turkiet.

Cypern är rädd för att EU ska minska pressen på Turkiet att hitta en lösning på Cypernfrågan. Ön har varit delad sedan 1974.

– Cypern tänker inte godkänna öppnandet av några kapitel om Turkiet inte uppfyller sina förpliktelser så som de beskrivs i förhandlingsramverket, sade Anastasiades efter mötet med Tusk.

Det faller inte i god jord i Turkiet. Den turkiska EU-ministern Volkan Bozkir säger, in en intervju med den turkiska tv-kanalen NTV, att ett enskilt lands nycker inte kan få stoppa en hel uppgörelse.

Frankrike har i sin tur varnat för att man inte kan acceptera turkisk "utpressning". Det gäller de ytterligare pengakrav som Turkiet ställt på en överenskommelse. Redan i höstas lovades Turkiet tre miljarder euro i stöd, men från det senaste toppmötet kom uppgifter om krav på ytterligare tre.

Bulgarien kräver att EU tar med i beräkningarna att flyktingströmmarna flyttar till Svarta havet om överfarten till Grekland stängs.

Ungern och flera andra länder i Östeuropa är samtidigt fortsatt emot varje lösning som innehåller krav på att behöva ta hand om fler asylsökande eller flyktingar.

EU-kommissionen föreslår att man använder sig av det omfördelningssystem som EU-länderna enades om förra året, men som långtifrån har genomförts.

EU-länderna måste dock erbjuda fler platser för flyktingar än så, enligt EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

– Det är inte möjligt, vare sig politiskt eller moraliskt att förvandla Turkiet eller Grekland till stora flyktingläger, säger Timmermans på en presskonferens enligt Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.