Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stor-forodelse-efter-skyfall-i-japan/

Världen

Stor förödelse efter skyfall i Japan

Byn Kuma i sydvästra Japan drabbades hårt av ovädret.
Byn Kuma i sydvästra Japan drabbades hårt av ovädret. Foto: AP

Kollapsade broar, förstörda hus och städer som ligger under vatten.

Minst 33 personer befaras ha omkommit, 14 av dem på ett ålderdomshem, och ytterligare 17 saknas sedan kraftiga regn orsakat massiva översvämningar och lerskred i sydvästra Japan.

DN-TT Text

Under söndagsmorgonen hade skyfallen bedarrat över Kumamoto, som är den värst drabbade regionen, men många samhällen har isolerats och behöver akut hjälp, enligt NHK. 

Räddningsarbetare och soldater har hela natten sökt efter saknade personer och försökt att rädda dem som inte kan ta sig från sina hem på grund av vattenmassorna.

Televisionen visar bilder på stor förödelse där ovädret dragit fram, omkullvälta bilar, människor vars hem hade begravts under lera och strandsatta invånare som räddas av militär i båtar på översvämmade gator.

– Vi har ingen elektricitet och inget rinnande vatten. Det är tufft, sa en räddad kvinna i tv-inslaget enligt Reuters.

Av de 33 som hittills befaras ha omkommit hittades 14 av dem på ett äldreboende efter att en närliggande flod svämmat över och fyllt boendet med vatten. I prefekturen Kumamoto omkom en kvinna och en man, båda i 80-årsåldern, när de sveptes med i två skilda jordskred i två olika städer, rapporterar japanska medier.

Många människors hem förstördes i staden Hitoyoshi.
Många människors hem förstördes i staden Hitoyoshi. Foto: Takuto Kaneko

Uppemot 200 000 människor har uppmanats att ta skydd eller evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av de kraftiga skyfallen. Myndigheterna försöker nu att hindra coronaviruset från att spridas på de evakueringscenter som har satts upp och där människor har sökt skydd.

Japans meteorologiska institut varnar för att fler regnväder är på väg och uppmanar människor till fortsatt vaksamhet. att hålla sig vaksamma, eftersom fler regn förutses.

– Från i kväll förväntas extremt kraftigt regn med åska i södra och norra Kyushu,” sa meteorologiska institutet till Reuters.

Man varnade också för jordskred, även i områden där det inte regnar lika kraftigt. 

”Hittills har nederbörden lossnat marken. Det finns en stor chans att skred inträffar, även utan mycket extra regn. ”

Ämnen i artikeln

Japan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt