Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stor förödelse i Fiji efter orkan

Foto: Jonacani Lalakobau/AP

När dagen grydde på söndagen vidtog arbetet med att röja upp efter Winston, den kraftigaste orkanen hitttills på södra halvklotet att nå land. Minst tio människor rapporteras ha omkommit och förödelsen är stor.

Fijis premiärminister Frank Bainimarama bekräftade på söndagsmorgonen svensk tid (sen eftermiddag lokal tid) att fem människor omkommit det våldsamma ovädret, skriver New Zealand Herald.

Mängder av hus och annan infrastruktur har förstörts, och över 1.000 personer finns kvar i evakueringsläger på Vanua Levu, den nordliga av Fijis två huvudöar. Regeringen har utlyst katastroftillstånd i 30 dagar. Utegångsförbudet ska gälla till klockan 05.30 lokal tid måndag morgon.

Alla skolor, av vilka många används som evakueringscenter, kommer att hållas stängda i en vecka.

Dödsoffren har krävts i olika delar av landet. Det första dödsfallet rapporterades från den östliga ön Koro, där en äldre man dog när hans hus kollapsade i den extrema vindstyrkan.

Foto: Jonacani Lalakobau/APFoto: Jonacani Lalakobau/AP

Människor som befinner sig i de drabbade områdena har delat bilder på sociala medier av förstörda byggnader, översvämmade gator och lyktstolpar som böjts i orkanens framfart.

”Det är fullständigt obegripligt hur vi kunde överleva. Varje rum i huset är strimlat i bitar”, skriver en kvinna i Rakiraki på den sydliga huvudön Viti Levu på Twitter.

Orkanen Winston drog in med full kraft i fredags kväll, lokal tid. Med genomsnittliga vindstyrkor på 82 meter per sekund var det ett historiskt oväder: Det var södra halvklotets hittills starkaste cyklon att nå land, konstaterar Jeff Masters på vädersajten Weather Underground.

Globalt är det endast Haiyan i Filippinerna 2013 som varit starkare när den träffat land. Flera cykloner har dock varit starkare ute över hav.

Det kommer att dröja innan man fullt ut kan bedöma vilken effekt orkanen haft på önationen, då många platser ännu inte varit möjliga att nå. Obekräftade rapporter säger att tusentals hem har förstörts.

– Jag är särskilt bekymrad över de avlägsna samhällena i avlägsna områden som vi inte har kunnat kontakta ännu, säger Iris Low-McKenzie, chef på Rädda barnen i Fiji.

Premiärminister Bainimarama sade att stormen gick till ”angrepp mot Fiji”, när han talade till folket i den fattiga nationen på cirka 900.000 invånare som är starkt beroende av sin turistnäring.

Internationella flygbolag, som på grund av ovädret ställt in sina flygningar till Fiji, ska under måndagen bedöma om det är möjligt att återuppta flygtrafiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.