Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stor ökning av invandrande turkar

Turkiska medborgare var den grupp asylsökande som ökade mest under förra året, rapporterar Svenska Dagbladet som tagit del av statistik från Migrationsverket.

Under 2015 sökte 253 turkiska medborgare asyl i Sverige, medan antalet under 2016 var 738 personer – en ökning på närmare 200 procent. Så höga har siffrorna aldrig varit förut, enligt Migrationsverket. Hur många ansökningar som beviljats eller kommer att beviljas är ännu inte känt.

Turkiet hamnar därmed på plats åtta över de länder vars medborgare i störst utsträckning söker asyl i Sverige.

Ökningen kopplas till Erdogans politk, de misstänkta tortyrbrott som begåtts och den utresning som turkiska staten gjort efter den misslyckade militärkuppen den 15 juli förra året.

– Tiotusentals människor har gripits och uppemot 150 000 människor har förlorat jobbet på ett eller annat sätt, säger Paul Levin, föreståndare på Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till Svenska Dagbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.