Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stor temperaturhöjning befaras

Jordens klimat håller på att bli fyra grader varmare, enligt en ny rapport från Världsbanken. Det är en dubbelt så stor temperaturhöjning som det mål som länderna enades om vid klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan, rapporterar SR:s Ekot.

En så kraftig uppvärmning har inte skett på jorden de senaste 20 miljoner åren och konsekvenserna kan bli allvarliga.

– Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten, säger miljöprofessorn Johan Rockström till Ekot.

I sin rapport varnar Världsbanken för att framför allt fattiga och invånare i världens kuststäder står inför en katastrof om inte omedelbara åtgärder vidtas för att rädda klimatet.

– Det är mycket, mycket ont om tid. Världen måste börja hantera klimatförändringarna mer aggressivt, säger bankens chef Jim Yong Kim, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den fyrgradiga temperaturökningen kan vara fullbordad så tidigt som på 2060-talet om världsledarnas löften om klimatåtaganden inte uppfylls, enligt rapporten. Men även om åtgärderna vidtas anser författarna till rapporten att det finns 20 procents sannolikhet för att temperaturhöjningen ändå når de nivåerna till 2100.

– Vi kommer aldrig att råda bot på världsfattigdomen om vi inte först hanterar klimatförändringarna. Klimatet är en av de enskilt största utmaningarna för social rättvisa i dag, säger Jim Yong Kim.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon höjde ett varningens finger med anledning av rapporten. I ett uttalande sade han att rapporten visar behovet av att världens länder antar ett juridiskt bindande klimatavtal före 2015.

Miljöminister Lena Ek (C) tycker att siffrorna i rapporten måste tas seriöst och att klimatförhandlingarna i Qatars huvudstad Doha i december nu blir allt viktigare.

– Det här är allvar. Det innebär att alla regeringar måste ta sitt ansvar, säger hon till TT.

– Det kanske blir den svåraste klimatförhandlingen någonsin. Vi ska avsluta den gamla regimen och kliva in i en ny klimatreglering för världen, samtidigt som forskningsrapporterna pekar på att det är dubbelt så svårt.

Hon vill främst betona andra länders miljöpåverkan och att 21 av de 50 största ekonomierna inte avgett några löften att minska sina växthusgasutsläpp. Den svenska miljöpolitiken är redan i framkant och vägvisande för andra länder, enligt henne.

– Det är klart att det betyder mycket att ett land visar att det går att förena att god ekonomi med bra klimatpolitik. Men det gör vi ju redan. Det stora problemet är att de här 21 stora ekonomierna inte har lovat någonting.

Den svenska klimatpolitiken kommer dock att revideras med en "klimatplan 2050". Lena Ek säger också att samhällsinvesteringar i framtiden måste ta hänsyn till klimataspekter.

– Om vi fortsätter att investera på ett sätt som försvårar klimatet så måste vi inte bara göra rätt, utan också betala för de skador på klimatet vi har orsakat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.