Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stora barriärrevet kan vara på väg att utrotas

Foto: TT

Aldrig förr har så stora delar av Stora barriärrevet i Australien drabbats av korallblekning. Endast sju procent har undkommit och hälften av korallerna i revets norra delar är döda eller döende enligt australiensiska forskare.

Som DN tidigare skrivit om har forskare upptäckt förödande skador på det världsarvsklassade Stora barriärrevet längs med Australiens kust och nu har mer information kring undersökningarna framkommit enligt The Guardian.

Totalt är det 93 procent av revet som drabbats av korallblekning och därmed har endast sju procent klarat sig hitintills medan över hälften av korallerna riskerar att förstöras helt. Detta gör situationen till den mest omfattande hitintills och forskarna varnar nu för att nästan hela revet kan vara på väg att utrotas.

Undersökningen som utförts från luften visar att det är korallerna i revets norra delar, i området utanför Queensland, som drabbats värst. Även den nordvästra delen är hårt drabbad medan den södra delen kommit lindrigare undan på grund av kyligare väder.

Sammanlagt har runt 900 individuella rev undersökts längs med den 2.300 kilometer långa kusten och mer än hälften av alla rev i studien är allvarligt blekta, varav 80 procent av reven i de norra delarna bedöms ha drabbats svårast.

– Vi har aldrig sett något liknande i den här skalan av blekning tidigare. I de norra delarna är det som om tio cykloner har slagit till på en och samma gång, säger professor Terry Hughes vid James Cook University och chef för den nationella arbetsgruppen för korallblekning och fortsätter:

– Vår uppskattning är att nära 50 procent av korallerna i de norra delarna redan är döda eller döende.

Blekning av koraller inträffar när vattnet är för varmt vilket då får korallerna att stöta ut algerna som finns i dem och som ger dem deras färg. Därmed försvinner färgen så att det underliggande vita kalkskelettet syns. Om vattentemperaturen sjunker kan svagt blekta koraller återhämta sig men om inte så riskerar de att dö.

Olika koraller är dessutom olika känsliga då vissa arter har bättre resistens och återhämtar sig snabbt när förhållande blir bättre medan andra arter återhämtar sig betydligt långsammare. Därmed kan återhämtningen ta alltifrån några månader till tiotals år enligt forskarna.

Enligt forskarna beror den massiva korallblekningen både på klimatfenomenet El Niño, men framför allt på klimatförändringarna.

Stora Barriärrevet har tidigare drabbats av blekning i större omfattning. Då undkom dock närmare 40 procent av korallerna jämfört med nuvarande sju.

– Den här gången är blekningarna fem gånger starkare och för två år sedan var bara 18 procent av revet allvarligt blekt. Nu är den siffran över 50 procent. Detta kommer att förändra Stora barriärrevet för all framtid, säger Terry Hughes.

Enligt Hughes har uppgifterna även bekräftats av ett hundratal dykare som de senaste månaderna har studerat reven på nära håll.

Stora barriärrevet är världens största levande ekosystem och består av drygt 2.900 olika rev. Det sträcker sig cirka 2.300 kilometer längs Australiens nordöstra kust och täcker en yta på 344.400 kvadratkilometer.

1981 sattes Stora barriärrevet upp på Unescos världsarvsista och årligen besöks det av två miljoner människor. Turismintäkterna uppgår till drygt 4 miljarder amerikanska dollar varje år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.