Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stora-delar-av-storbritannien-drabbat-av-stromavbrott/

Världen

Stora delar av Storbritannien drabbat av strömavbrott

Ett fel hos ett av Storbritanniens största elbolag, National Grid, orsakade ett strömavbrott över stora delar av bland annat London, sydöstra England och Wales. 

Drygt två timmar senare hade felet åtgärdats och strömmen återkommit. 

Vid halv åttatiden på kvällen meddelade National Grid att de ”har haft problem med två kraftgeneratorer som orsakar strömavbrott i berörda områden”, men att felet har åtgärdats och att strömmen förväntas återkomma inom kort.  

Elavbrottet inträffade vid sextiden på fredagskvällen. 

Tåg försenades och ställdes in i England och i Wales och strömavbrottet påverkade hushåll runt om i det drabbade området, hur många det rör sig om är ännu oklart.

”Vi är medvetna om ett strömavbrott som påverkar ett stort område i London och sydöstra England. Vi tror att detta beror på ett fel i National Grids nätverk, som påverkar våra kunder,” twittrade UK Power Networks ut under fredagen.

https://twitter.com/UKPowerNetworks/status/1159858936037748736

Kollektivtrafiken i London påverkades till en början också av strömavbrottet. Elen återkom till tunnelbanenätverket kort därpå, men trots det har trafiken ännu inte återupptagits och resenärer har fastnat i stillastående vagnar.

https://twitter.com/namelus_/status/1159863887585533954?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1159863887585533954&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2019%2F08%2F09%2Feurope%2Fuk-power-outage-gbr-intl%2Findex.html

Sjukhuset Ipswich i sydöstra England, har påverkats av elavbrottet då deras reservgenerator inte fungerat. En talesperson för sjukhuset säger till BBC att personalen arbetar intensivt för att bibehålla patienternas säkerhet.  

Newcastle Airport påverkades av elavbrottet i cirka femton minuter, men flygplatserna Heathrow, Gatwick och Luton var opåverkade.

Exakt vad strömavbrottet beror på är ännu inte fastställt, men tidigare under fredagen skrev National Grid på sin hemsida att de ”förbereder sig för prognos för stark vind” över sydöstra och östra England.