Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stora-forhoppningar-pa-fredssamtalen-i-rimbo-inleds-pa-torsdagen/

Världen

Stora förhoppningar på fredssamtalen i Rimbo – inleds på torsdagen

Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm där fredssamtal om Jemen ska äga rum.
Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm där fredssamtal om Jemen ska äga rum. Foto: Beatrice Lundborg

FN-samtalen om Jemenkriget börjar på torsdagen, bekräftar FN:s sändebud. På ett slott i Roslagen ska parterna försöka enas om ett slut på konflikten som orsakat världens nu svåraste humanitära katastrof.

Hussein Al-Yabari, som är i Sverige som representant för Jemens civilsamhälle, är förhoppningsfull: ”Jemenkonflikten är inte 'det glömda kriget' längre”.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Fredsförhandlingarna om kriget i Jemen tar nya stapplande steg framåt. Samtalen mellan de två huvudaktörerna, huthierna och regeringssidan, inleds under torsdagen på Johannesbergs slott utanför Gottröra i Roslagen.

Inte mycket har hittills sipprat ut om själva samtalen. Men det finns positiva tecken som  trots allt tyder på att både huthierna och regeringens representanter är beredda till kompromisser, något som knappast varit på tal tidigare.

Under det tre och ett halvt år långa kriget har bägge sidor tagit mängder med fångar, både militära och civila. Enligt regeringssidan finns det över 14.000 människor i fängelser som administreras av huthierna. 

Hur många som tagits tillfånga av regeringens trupper är inte känt, men människorättsorganisationer som Amnesty har rapporterat om fasansfulla förhållanden i fängelser som drivs av Jemens säkerhetstjänst i den södra delen av landet. Att ta fångar, som varken får rättegång eller dom, har blivit ett slags förlängning av kriget.

Därför betraktas det som ett stort framsteg att de båda stridande parterna inför förhandlingarna kommit överens om en fångutväxling i större skala.

Enligt al-Jazira kommer huthierna och regeringssidan i ett första steg att utväxla mellan 1.000 och 2.000 fångar. Lokala medier rapporterade på onsdagen att fångutväxlingen redan påbörjats, då 19 huthier som hållits fängslade släppts fria och kunnat återvända till sin hemprovins Hajjah i nordvästra Jemen.

Civilekonomen Hussein Al-Yabari från Sanaa är på plats i Sverige för att följa fredssamtalen.
Civilekonomen Hussein Al-Yabari från Sanaa är på plats i Sverige för att följa fredssamtalen. "Jag är optimist". Foto: Erik Ohlsson

Inom Jemens civilsamhälle ställs det stora förhoppningar till de kommande fredssamtalen.

– Jag ser förhandlingarna som en jättechans att äntligen åstadkomma fred i Jemen. Så många liv och så mycket resurser har gått till spillo, helt i onödan. Det räcker nu, säger Hussein Al-Yabari, en 24-årig nybakad ekonom som också är engagerad i CFI, ett medieutbildningsprojekt som drivs av den franska staten. 

FN har betalt Hussein Al-Yabaris biljett till Sverige och han ser nu fram emot att följa samtalen på plats. Han är neutral i konflikten, poängterar han. Som ung akademiker kan han sägas representera Jemens framtid.

– Jag hoppas att kriget tar slut så vi tillsammans kan hjälpa till att bygga upp Jemen, säger Hussein Al-Yabari, som bor med sin familj - far, mor och fem syskon - i huvudstaden Sanaa. 

Invånarna i Sanaa har drabbats hårt av kriget. Huthierna invaderade staden i september 2014. President Abdrabbu Mansour Hadi och hans administration flydde, först till hamnstaden Aden i söder och senare till Riyad i Saudiarabien. 

Saudiarabien slöt upp i kriget på regeringens sida i mars 2015. Det saudiska flygvapnet har till dags dato utfört mer än 18.000 attacker mot områden i Jemen som kontrolleras av huthierna. Ungefär en tredjedel av dessa anfall har drabbat civilbefolkningen: bröllopsfester, begravningar, skolor, sjukhus har bombats, liksom reningsverk och kraftstationer.

– Tillgången på elektricitet är ett stort problem, bekräftar Hussein Al-Yabari.

Andra påtagliga bekymmer är att pengarna tagit slut. Det finns statsanställda i Sanaa som inte fått någon lön på flera år. En tredjedel av skolorna i landet har tvingats stänga.

Än värre effekter har bristen på rent vatten - en koleraepidemi som blossade upp härom året och sedan bekämpades har nu blossat upp på nytt. Fler än 10.000 människor smittas varje vecka, rapporterar världshälsoorganisationen WHO.

Hussein Al-Yabari säger att han känner sig optimistisk, trots allt.

– Parterna och deras uppbackare har världens ögon på sig att åstadkomma något. Jemenkonflikten är inte ”det glömda kriget” längre.