Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stora problem för May på hemmaplan om Brexitavtal

Storbritanniens premiärminister Theresa May försökte på tisdagen att övertala sin koalitionspartner Arlene Foster om att gå med på en speciallösning för Nordirland. Samtidigt kräver Skottland, Wales och London egna speciallösningar.

Efter nyvalet tidigare i år är Theresa May beroende av det lilla unionistiska DUP i Nordirland. När allt pekade mot en överenskommelse mellan EU och Storbritannien om att ”bevara anpassad lagstiftning” mellan Irland och Nordirland drog DUP-ledaren Arlene Foster i bromsen.

– Nordirland måste lämna EU på samma villkor som resten av Storbritannien. Vi kommer inte att acceptera någon avvikande lagstiftning som skulle separera Nordirland politiskt eller ekonomiskt från resten av Storbritannien, sade DUP-ledaren Arlene Foster i ett uttalande från det regionala parlamentet i Stormont.

Till den irländska tv-kanalen RTÉ sade Arlene Foster att hon fått se avtalsförslaget först på måndagsmorgonen, trots upprepade förfrågningar de senaste fem veckorna.

– Det var stor chock. Vi förstod på en gång att det var oacceptabelt.

Premiärminister May fick snabbt återvända till London. Hon har haft ett telefonmöte med Arlene Foster på tisdagen, skriver BBC. Samtalet kommer att fortsätta på onsdagen.

Den lösning som ratades i Belfast har dock väckt förhoppningar på annat håll, inte minst i Edinburgh.

”Det här kan vara det tillfälle då det är dags för oppositionen och de inom Tories som är för en mjuk Brexit eller att stanna kvar att pressa fram en annorlunda, inte lika skadlig inställning. Låt Storbritannien stanna i den inre marknaden och tullunionen”,  skrev regionala regeringschefen Nicola Sturgeon på Twitter.

På tisdagen fick May också utså hård kritik från oppositionspartiet Labour, som beskriver förhandlingarna med EU som ”pinsamma”.

– Vi har en premiärminister som är så svag att DUP har ett veto över alla förslag hon gör, sa  Labours Brexittalesman Keir Starmer i parlamentet.

Redan på onsdagen väntas May återvända till Bryssel, där EU:s förhandlare väntar på nya besked.

– Showen utspelas  nu i London, sa EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas.

På  EU-toppmötet på torsdag nästa vecka ska nästa fas i Brexitförhandlingarna inledas. 

Läs också: Fortfarande ingen uppgörelse om skilsmässan

Läs också: ”Det var inte riktigt så här det var tänkt”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.