Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stora-protester-efter-ny-gangvaldtakt-i-indien/

Världen

Stora protester efter gängvåldtäkt och mord i Indien

Protester i Hyderabad efter gängvåldtäkten och mordet på en 27-årig veterinär. Foto: Vinod Babu/Reuters

På många håll i Indien hölls demonstrationer mot våld mot kvinnor på lördagen. Landet skakas av en ny gängvåldtäkt, där en 27-årig kvinna i Hyderabad kvävdes till döds och sedan brändes. Fyra män har gripits samtidigt som polisen hittat förkolnade rester av ännu en död kvinna.

På lördagen samlades tusentals människor utanför den polisstation i utkanten av Hyderabad i delstaten Telangana dit de gripna männen fördes dagen innan. Demonstranterna krävde dödsstraff för männen, en 26-åring och tre 20-åringar, som misstänks ha våldtagit och mördat en 27-årig veterinär och sedan tänt eld på kroppen.

På många andra platser i Indien hölls manifestationer mot kvinnovåld. På sociala medier uttryckte tiotusentals kända och okända indier ilska, sorg och avsky över de misstänkta gärningsmännen. ”Det här är den värsta sorten djävlar förklädda till människor”, skriver skådespelaren Salman Khan.

Protester i Calcutta, Foto: Dibyangshu Sarkar/AFP

Indiens nationella kvinnokommission fördömer händelsen och enligt ordföranden Rekha Sharma kommer man att göra allt för att se till att ”förövarna får det straff de förtjänar”.

Polisen kunde snabbt gripa de misstänkta gärningsmännen med hjälp av filmer från övervakningskameror. Efter förhör med männen börjar bilden av vad som hände klarna. Till Indian Express säger Hyderabads polischef V C Sajjanar att en av männen höll sin hand över kvinnans mun så att hon kvävdes. Två av de andra åkte till flera bensinstationer och köpte bensin. De dumpade kvinnan vid en viadukt och tände eld på henne. Kvinnan kunde identifieras med hjälp av sina kläder och smycken. 

Sedan dess har polisen hittat ytterligare en kropp med liknande skador och V C Sajjanar tror att de fyra männen kan vara inblandade i dödsfallet.

Det var i onsdags som den 27-åriga veterinären försvann. På väg till en läkare parkerade hon sin vespa vid en vägtullstation och fortsatte med taxi. När hon kom tillbaka för att hämta vespan vid niotiden på kvällen var det ena däcket punkterat. 

Kvinnan ringde sin lillasyster och berättade att en lastbilschaufför hade erbjudit henne att ta motorcykeln till en verkstad. Hon var rädd och bad systern att fortsätta prata.  När systern ringde tillbaka var telefonen avstängd. Hon trodde att batteriet laddat ur och åkte till tullstationen tillsammans med föräldrarna. När 27-åringen inte var där kontaktade familjen polisen.

Enligt polischefen i Hyderabad hade männen orsakad punkteringen och lurat kvinnan i en fälla. 

Fallet i Hyderabad har likheter med gängvåldtäkten på en buss i New Delhi för snart sju år sedan när sex män våldförde sig på 23-åriga Jyoti Singh. Flera av männen körde upp ett järnrör i hennes underliv och Jyoti Singh skadades så svårt att hon senare avled. Våldtäkten ledde till omfattande protester och våldet mot kvinnor i Indien fick internationell uppmärksamhet. 

Jyoti Singhs död ledde till förändringar som håller på att förbättra kvinnors ställning på flera områden.  Fram till dess hade våldtäkter varit ett tabubelagt ämne. Mediernas rapportering om våld mot kvinnor har fortsatt. Trakasserier och våldtäkter får också stor uppmärksamhet i sociala medier.

En ljusmanifestation för den dödade kvinnan i Siliguri. Foto: Diptendu Dutta/AFP

Efter våldtäkten i Hyderabad har pressen ökat på Indiens politiker att göra mer för att stoppa våldet mot kvinnor. I fredags sa inrikesminister Kishan Reddy att regeringen i New Delhi kommer att skicka rådgivare till alla delstater för att hantera våld mot kvinnor.

– Vi ska förebygga att liknande händelser inte inträffar i framriden, säger sa ministern till reportrar utanför parlamentet, rapporterar India Today.  

Kongresspartiets Rahul Gandhi skriver på Twitter att han inte kan förstå hur någon kan ”utsätta en annan människa för ett så fruktansvärt oprovocerat våld”.

Läs mer: Åker du buss måste du räkna med att bli tafsad på