Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stora protester mot Actaavtalet

Uppemot hundra aktivister demonstrerade mot Acta-avtalet på Sergels torg i Stockholm på lördagen.
Uppemot hundra aktivister demonstrerade mot Acta-avtalet på Sergels torg i Stockholm på lördagen. Foto: Magnus Hallgren
Stopp för billiga mediciner med en kostnad av hundratusentals liv. Det kan bli konsekvensen av Acta-avtalet mot piratkopiering hävdar Läkare utan gränser. Protester mot Acta hölls i hundratals städer under lördagen. Nu har demonstranterna medvind.

– Man förhandlar bort männi­skors liv, det är vad det handlar om, säger Johan Mast, generalsekreterare i Läkare utan gränser.

”Stoppa Acta, stoppa Acta!” skanderade ett par tre hundra aktivister på Sergels torg på lördags­eftermiddagen.

Liknande men större protester var planerade till ett femtiotal tyska städer, cirka 40 städer i Frankrike och i städer i USA, Kanada, Mexiko och på många platser i Europa. Totalt fanns demonstrationer i ”hundratals” städer, enligt den franska tidningen Le Monde.

Demonstranterna tycker att de har vinden i ryggen. Tyskland sköt upp att skriva på avtalet på lördagen, Lettland gjorde samma sak på fredagen, och Tjeckien och Slovakien har redan fördröjt processen. På Facebook finns rader av protestgrupper och på Twitter tusentals upprop mot avtalet.

Avtalet kritiseras av en ohelig allians av hackare, politiker i utvecklingsländer och av organisationer som Läkare utan gränser.

– Avtalet skrivs inte för vanliga människor utan av stora företag för deras egen vinnings skull. Och den som anklagas för att bryta mot reglerna i avtalet har bevisbördan och måste bevisa sin oskuld. Det är inte okej, sa en maskerad demonstrant som kallade sig Anonymous.

För drygt en vecka slog en grupp hackare ut regeringens hemsida i protest. På Twitter tog CyberForce, en svensk grupp kopplad till det världsberömda hackerkollektivet Anonymous, på sig attentatet.

Handelsavtalet Acta syftar till att få bukt med kopiering av jeans, klockor, mediciner, musik och andra varor. Men det finns en risk att avtalet inte bara minskar friheten på nätet utan också får dödliga konsekvenser i länder där många inte har råd med dyra originalmediciner utan köper kopierade läkemedel, säger Johan Mast.

– Det här kommer att minska tillgången till billiga mediciner rejält. Människor riskerar att dö i framför allt malaria och aids, säger han.

Läkare utan gränser behandlar över 160.000 hivpatienter runt om i världen, oftast med kopierade läke­medel.

– Det handlar inte om förfalskade mediciner. De nuvarande reglerna tillåter att länder med hänvisning till folkhälsan kan tillverka rena kopior av olika mediciner. Det har fabriker i Indien gjort, helt lagenligt, och det systemet fungerar bra, säger Mast.

Kopior ger konkurrens, tack vare den indiska tillverkningen har priset på bromsmediciner mot aids sjunkit med 98 procent på tio år, hävdar Läkare utan gränser.

I Indien protesterade två tusen hivpositiva på lördagen.

– Fler protester kommer, säger Johan Mast.

Sverige undertecknade avtalet för två veckor sedan, men riksdagen kan fortfarande säga nej till avtalet.

Plus och minus med avtalet

Plus

Kopior skadar lönsamheten i många branscher. Ju bättre patentskydd, desto mer lönsamma läkemedelsföretag, och ju mer har dessa råd att utveckla nya viktiga läkemedel.

Minus

De flesta stora företag med patent finns i väst.

Läkemedelskopior är viktiga i fattiga länder.

Snabbväxande länder som Indien, Kina och Brasilien anser att Acta skapar orättvisa hinder för spridning av livsviktig kunskap och produkter som mediciner. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.