Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stora-protester-nar-tjurfaktningen-atervande-till-palma-de-mallorca/

Världen

Stora protester när tjurfäktningen återvände till Palma de Mallorca

Bild 1 av 2 Demonstranter utanför tjurfäktningsarenan i Palma de Mallorca.
Foto: Atienza/AP
Bild 2 av 2
Foto: Atienza/AP

Hundratals djurrättsaktivister protesterade utanför tjurfäktningsarenan i Palma de Mallorca i helgen då tjurfäktning skulle äga rum för första gången sedan den förbjöds 2017.

Runt 400 demonstranter skanderade: ”Det är inte kultur, det är tortyr” och ”Nej till tjurfäktning”, medan 12.000 personer inne i arenan väntade på att matadorerna skulle göra entré, det skriver The Guardian.

Supportrarna ropade: ”Frihet” medan arenans högtalarsystem dränkte demonstranternas protester med den kontroversiella låten ”Cara al Sol” som under Francisco Francos diktatur var landets inofficiella nationalsång. Jorge Campos, ledaren för det högerextrema Vox-partiet, anlände till tjurfäktningen insvept i en spansk flagga och sa att han var där för att visa sitt stöd för tjurfäktning.

Tjurfäktning har varit förbjuden i Palma de Mallorca sedan 2017, och i stället har en variant av tjurfäktning som inte skadar djuren främjats. Bland annat skulle matadoren inte få använda sig utav spjut, och tjuren fick inte vara inne i ringen i mer än tio minuter. Att orsaka fysiska eller psykiska skador på tjuren skulle medföra böter på upp till 100.000 euro. 

Förra året beslutade högsta domstolen att förbudet innebar en förlust av landets kulturarv, och tillät därmed åter tjurfäktningen men med restriktioner som 18-årsgräns och alkoholförbud. 

Läs mer: Tjurfäktning förbjuds i Katalonien