Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Storbritannien får rätt att stoppa bidrag till EU-medborgare

Donald Tusk tillsammans med David Cameron.
Donald Tusk tillsammans med David Cameron. Foto: Leon Neal/AP

London. Premiärminister David Cameron har fått igenom sitt krav att britterna ska kunna stoppa bidrag till medborgare från övriga EU, som nyligen anlänt till Storbritannien. Men bara för en tid. Det slutliga beslutet ska fattas av alla EU-länder senare i februari.

Inför Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet finns nu ett förslag till uppgörelse. Vid lunchtid på tisdagen skickade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ett brev på drygt tio sidor till alla 28 medlemsländer om Storbritanniens nya relation med EU.

De viktigaste punkterna i förslaget är:

• Storbritannien slipper vara del av EU:s princip om en allt tätare sammanslutning.

• Medborgare och företag i länder utanför eurozonen ska inte diskrimineras.

• Om 55 procent av de nationella parlamenten är eniga ska vissa EU-beslut kunna stoppas. Det betyder att parlamenten i 15 länder tillsammans kan hindra dessa lagar från att införas.

• Om inflyttning av EU-medborgare till ett land är så stor att välfärdssystemet inte klarar det ska landet i fråga kunna stoppa eller sänka bidrag. Storbritannien får inte rätt att helt stoppa utbetalningar i upp till fyra år direkt efter sin folkomröstning, såsom David Cameron velat. Istället får Storbritannien rätt att dra in bidraget helt i början för att sedan öka bidraget under de fyra åren.

Den sista punkten är viktig för Storbritannien. Invandringen är en het politisk fråga och majoriteten av dem som kommer till landet är från övriga EU. Genom att ta bort bidrag hoppas regeringen att det ska bli mindre attraktivt att komma hit och arbeta.

Donald Tusk och hans förhandlare har företrätt övriga EU i samtalen med Storbritannien. Men förslaget till nytt avtal med Storbritannien ska godkännas av övriga 27 medlemsländer vid toppmötet den 18-19 februari. Flera länder väntas ha invändningar mot uppgörelsen.

– Vi har gjort stora framsteg, men fortfarande återstår frågor att lösa, säger David Cameron till BBC.

Han framhåller att regeringen lyckats bra på de områden som varit prioriterade.

EU-kritikerna är snabba med att avfärda förslaget.

– Den här uppgörelsen innebär inga fundamentala förändringar i vår relation med EU. Vi kommer fortfarande inte att få kontroll över våra gränser, säger Richard Tice, medgrundare av Leave EU.

Nås ett slutligt avtal vid toppmötet innebär det också startpunkten för den brittiska valkampanjen inför folkomröstningen. David Cameron vill ha en omröstning snarast möjligt. Regeringen har tidigare sagt att av juridiska skäl behöver man fyra månader från ett toppmöte till folkomröstning, vilket gör den 23 juni som ett troligt datum.

Opinionsmätningarna visar just nu en liten övervikt för de som vill att Storbritannien ska vara kvar i EU. Enligt dem kommer runt en tredjedel att rösta för att stanna, en tredjedel för att lämna medan en tredjedel är osäkra.

De viktigaste punkterna i Europeiska Rådets förslag till ett reformerat EU är:

• Storbritannien slipper vara del av EU:s princip om en allt tätare sammanslutning.

• Medborgare och företag i länder utanför eurozonen ska inte diskrimineras.

• Om 55 procent av de nationella parlamenten är eniga ska vissa EU-beslut kunna stoppas. Det betyder att parlamenten i 15 länder tillsammans kan hindra dessa lagar från att införas.

• Om inflyttning av EU-medborgare till ett land är så stor att välfärdssystemet inte klarar det ska landet i fråga kunna stoppa utbetalning av bidrag. Storbritannien får rätt att stoppa utbetalningar i upp till fyra år direkt efter sin folkomröstning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.