Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/storbritannien-godkanner-usas-begaran-om-utlamning-av-assange/

Världen

Storbritannien godkänner USA:s begäran om utlämning av Assange

Julian Assange. Foto: Matt Dunham/AP

Den brittiska inrikesministern Sajid Javid har undertecknat USA:s begäran om att få spionerimisstänkta Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad. I morgon, fredag, ska amerikanska företrädare presentera anklagelserna i en domstol i London.

– Först och främst är jag mycket nöjd att polisen kunde gripa honom och att han nu är bakom galler eftersom han bröt mot brittisk lag. Det finns en begäran om utlämning från USA som ska upp i domstol i morgon, men i går undertecknade och vidimerade jag begäran, säger Sajid Javid till BBC Radio 4.

Julian Assange har länge varit formellt misstänkt för dataintrång i USA, men ärendet utökades nyligen med ytterligare 17 punkter som rör brott mot spionerilagen – totalt riskerar han 175 år i fängelse. Ärendet handlar om misstänkt samarbete med spioneridömda visselblåsaren Chelsea Manning men kommer att förtydligas i domstolen på fredagen.

Läs mer: 17 nya brottsanklagelser mot Julian Assange

Uppsala tingsrätt avslog förra veckan åklagarens begäran om att häkta den i Sverige våldtäktsmisstänkte Julian Assange. Ett Sverigebesök i augusti 2010 hade slutat med att Assange i sin utevaro anhölls för både våldtäkt och sexuellt ofredande. Fallet lades ner, men återupptogs och han häktades av Stockholms tingsrätt i november samma år, men först tre veckor senare kunde brittisk polis gripa honom.

När en domstol beslutat att överlämna Assange till Sverige påbörjades en lång rättsprocess som i juni slutade med nederlag för den misstänkte Assange och i trots mot sina borgensvillkor tog han sig den 19 juni 2012 till Ecuadors ambassad i London där han snart beviljades politisk asyl. Först 2017 hävs det svenska häktningsbeslutet, då hade tre av anklagelserna mot honom preskriberats.

Läs mer: Assange lider av psykologisk tortyr

Assange beviljades även ecuadorianskt medborgarskap, men snart tröttnade ambassaden på sin ständiga gäst – hans säkerhetspådrag, internetuppkoppling och särskilda förhandlare drogs tillbaka – och i våras tog tålamodet slut helt för att han brutit mot ”internationella konventioner” och ”hur man uppför sig i det dagliga livet”. Den 11 april greps Assange och fördes från Ecuadors ambassad till brittiska kriminalvården där han nu avtjänar ett 50 veckor långt fängelsestraff för sitt borgensbrott.